|
Czas, by wszyscy dowiedzieli się, dlaczego glutation jest niezbędny dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, oraz co zrobić, aby mieć go odpowiednio dużo w organizmie.
Glutation to niezbędna dla organizmu, powstająca w ciele niewielka proteina wykazująca trzy niezwykle ważne funkcje: przeciwutleniacz, stymulator odporności, detoksykant. Bez glutationu komórki podlegałyby nieustającemu utlenianiu i niszczeniu, organizm wykazywałby słabą odporność na zakażenia bakteryjne, wirusowe i rozwój komórek nowotworowych, a wątroba ulegałaby uszkodzeniu pod wpływem gromadzących się w niej toksyn. Każda komórka w organizmie jest sama odpowiedzialna za produkcję glutationu i musi posiadać niezbędne do tego substraty. Zapotrzebowanie na glutation jest zawsze wysokie, gdyż jest on szybko zużywany pod wpływem wielu bodźców – choroby, stresu, zmęczenia, a nawet wysiłku fizycznego.
Do powszechnych niedoborów glutationu prowadzą: stres, zanieczyszczenie środowiska, zła dieta, promieniowanie, zakażenia, urazy, skaleczenia, starzenie się organizmu.
Nieustannie narażani jesteśmy na atak wolnych rodników. Wolne rodniki biorą udział w rozwoju wielu chorób takich jak m.in. choroby serca, nowotwory, cukrzyca, a także w samym procesie starzenia. Powszechnie znane i stosowane antyutleniacze (np. witamina C, E, selen) unieszkodliwiają wolne rodniki. Muszą być jednak dostarczane organizmowi z zewnątrz - w zbilansowanej diecie. Biorąc pod uwagę podstawowe znaczenie antyutleniaczy w zachowaniu zdrowia, nie dziwi fakt, że organizm sam je wytwarza. Najważniejszym z nich jest glutation. To właśnie od niego zależy prawidłowe funkcjonowanie innych antyoksydantów (np. wit. C, wit. E) i dlatego naukowcy nazywają go „głównym przeciwutleniaczem”.
Zadanie układu odpornościowego polega na wykrywaniu i niszczeniu szkodliwych mikroorganizmów, obcych antygenów, a także komórek nowotworowych. Organizm, w którym glutation obecny jest w wysokim stężeniu, z łatwością zwalcza takie zagrożenia. Od obecności glutationu zależy prawidłowa proliferacja i aktywność komórek układu odpornościowego - glutation stanowi „odżywkę” dla układu immunologicznego.
Nieustannie – nieświadomie wręcz wdychamy i spożywamy toksyny pochodzenia naturalnego bądź syntetycznego. Przy obecnym zanieczyszczeniu środowiska i zmodyfikowanej genetycznie żywności – jest to nieuniknione. Zdrowy i prawidłowo odżywiony organizm chroni się, nieustająco pozbywając się toksyn, ale rosnące zanieczyszczenie środowiska coraz bardziej zmniejsza zapasy glutationu w organizmie. Głównym organem odtruwającym organizm jest wątroba – największe źródło glutationu. Badania pokazują, że niskie stężenie glutationu upośledza funkcjonowanie wątroby, a w rezultacie sprzyja kumulacji toksyn w organizmie oraz uszkadzaniu komórek.
|