|
Glutation może odgrywać zasadniczą rolę w leczeniu i zapobieganiu setkom chorób. W przyszłości może okazać się tak ważny dla zachowania zdrowia jak dobrze zbilansowana dieta, ćwiczenia i zdrowy tryb życia. Badania kliniczne pokazują, że wysoki poziom glutationu może pomóc w leczeniu wielu powszechnie występujących chorób – chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy, podwyższonego poziomu cholesterolu, astmy, uzależnienia od tytoniu, chorób wątroby, AIDS i wielu innych. Glutation stanowi dla organizmu narzędzie do walki z wieloma zagrożeniami, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje.
Wysoki poziom glutationu ma korzystny wpływ także u ludzi zdrowych przez zwiększanie zdolności unieszkodliwiania toksyn, zwalczania czynników zakaźnych, komórek przedrakowych i kontrolowanie procesów starzenia. Obniżenie poziomu glutationu jest skutkiem starzenia się, co uwidacznia się szczególnie mocno w takich przypadkach jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Glutation wykazuje bardzo pozytywne działanie także u ludzi aktywnych fizycznie. Wielu światowej klasy atletów zauważyło, że utrzymanie stężenia glutationu na wysokim poziomie zapewnia im przewagę nad rywalami, dając im większą siłę i wytrzymałość, skracając czas rekonwalescencji po urazie, ograniczając ból i zmęczenie mięśni, a także pobudzając ich aktywność.
Glutation produkują komórki organizmu. Nie można go po prostu zjeść. Jeśli połkniemy glutation, w większości zostanie on po prostu usunięty z naszego organizmu. Aby podwyższyć poziom glutationu, należy dostarczyć organizmowi prekursorów, czyli budulców glutationu. Istnieją farmaceutyczne sposoby podniesienia glutationu, wykorzystywane przez lekarzy, ale nie należy korzystać z nich na własną rękę, by nie doprowadzić do efektów ubocznych. Istnieją sposoby, by w naturalny sposób podnieść poziom glutationu. Do nich należą spożywanie pewnych produktów oraz Immunocal, now produkt na polskim rynku, wyprodukowany z serwatki mleka krowiego. Wśród produktów spożywczych można wymienić awokado, surowe mięso, surowe mięso ryb morskich, surowe jajka, surowe mleko krowie. Niestety w przypadku surowych produktach (szczególnie mięsa) nie możemy być pewni jego jakości. W mięsie zwierząt hodowlanych niestety często znaleźć można antybiotyki czy sterydy, którymi były karmione. To samo dotyczy jajek i mleka prosto od krowy kupinych z niepewnego źródła: w produktach tych może być dużo bakterii czy np. salmonella.
Na polskim rynku dostępny jest już Immunocal – suplement diety z cysteiną związaną, produkt 100% naturalny, wyprodukowany z serwatki mleka krowiego, z białka serwatkowego o maksymalnej bioaktywności. Dzięki temu - w odróżnieniu od innych suplementów białkowych - wzmacnia układ odpornościowy. Immunocal dostarcza budulców glutationu, glutation produkowany jest więc przez same komórki. Naukowcy już od dziesiątek lat świadomi są negatywnego wpływu, jaki niedobór glutationu wywiera na nasze zdrowie. Musiało jednak minąć wiele lat, zanim udało się opracować sprawdzony, efektywny środek podnoszący poziom glutationu w organizmie.
Immunocal, produkowany przez firmę Immunotec Research, skutecznie podnosi poziom glutationu – potwierdzają to i gwarantują badania kliniczne. Immunocal jest wynikiem wieloletnich precyzyjnych badań przeprowadzonych przez pracownika naukowego dr. Gustavo Bounousa na słynnym uniwersytecie McGill w Montrealu w Kanadzie. Dowody na skuteczność Immunocalu są tak mocne, że produkt jest chroniony licznymi międzynarodowymi patentami. To zdecydowanie stawia Immunocal w pierwszym rzędzie wśród suplementów odżywczych.
|