Dania charakteryzują się bogactwem warzyw i odpowiednio dobranych przypraw, oraz zniewalającym aromatem. Specjalnością Bałkanów są dania warzywne. Posiłki odgrywają ważną rolę w życiu mieszkańców, często są spożywane w szerokim gronie i przyjacielskiej atmosferze. Kuchnia bułgarska słynie także ze znakomitych przetworów, kobiety potrafią zamknąć w słoiczkach promienie południowego słońca i ognistego ducha Bałkanów.
Szansę na zapoznanie się z tymi przysmakami daje nam marka Rolnik, wprowadzając na rynek smażoną paprykę serii Premium. Produkowany w Bułgarii dodatek wzbogaci naszą domową kuchnię i pozwoli przenieść się na tradycyjną ucztę w stylu bałkańskim.
Produkt marki Rolnik powstaje z najlepszych odmian dojrzewającej w bułgarskim słońcu papryki. Jest ona smażona bez skórki według tradycyjnej receptury. Charakterystyczny, lekko ostry smak, produkt zawdzięcza specjalnej mieszance przypraw. Papryka zachowuje naturalne walory, jest mięsista i chrupka. Produkt wyróżnia się wyraźnym, zachęcającym aromatem oraz piękną, rudą barwą papryki.
Smażona papryka Rolnik znakomicie nadaje się do dań kuchni bałkańskiej, takich jak leczo, gulasz, czy paprykarz. Paprykę możemy wykorzystać jako składnik sałatek, sosów, dipów czy zapiekanek. Dzięki jego naturalnej, wyrazistej barwie, produkt można wykorzystać do dekoracji potraw, np. pieczonych mięs. Smażona papryka stanowi świetny dodatek do dań z grilla.
Papryka smażona bez skórki: ok. 5 zł