Polski konsument, coraz lepiej wykształcony w temacie diety śródziemnomorskiej wie, że oliwa z oliwek jest dla niego o niebo zdrowsza od zwykłego oleju, zarówno do smażenia, jak i do sałatek. Przy ogromnym wyborze na rynku możemy się jednak poczuć nieco zdezorientowani, którą oliwę wybrać? Najbardziej rozpoznawaną oliwą jest extra vergine – oliwa z pierwszego tłoczenia. Hasło „pierwsze tłoczenie” jeszcze kilka lat temu odróżniało „zwykłą” oliwę od prawdziwego rarytasu. Dziś możemy kupić taką oliwę za stosunkowo niewielką cenę, praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Co więc właściwie oznacza pojęcie extra vergine? Przede wszystkim należy zdać sobie sprawę, że zaledwie część oliwy dostępnej na rynku, a oznakowanej extra vergine tak naprawdę pochodzi z pierwszego tłoczenia na zimno.
Extra vergine jest, jak sama nazwa wskazuje, dziewicza i zawiera wiele najbardziej cennych oliwkowych składników. Określenie „pierwsze tłoczenie” nie jest dziś niczym innym jak pustym hasłem, gdyż większość oliw tłoczonych jest tylko raz. To, co naprawdę jest dla nas istotne to tłoczenie na zimno. Oznacza to w praktyce, że oliwa pozostaje w stanie naturalnym i nie jest później obrabiana mechanicznie, czyli nie jest podgrzewana. Podgrzewanie oliwy powoduje uwalnianie kwasów nienasyconych, szkodliwych dla zdrowia, a to przecież całkowite zaprzeczenie kwintesencji oliwy. W oliwie najistotniejsze są jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca i układu krążenia. Innym ważnym składnikiem jest kwas oleinowy. Chroni on przed zachorowaniami na astmę. Trzeba przyznać, że wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego alergie występują dość rzadko. Inne, dawno temu odkryte przez kosmetykę składniki to chociażby witaminy A, E, D i K.
Oliwa reguluje procesy trawienia i spowalnia procesy starzenia. Polecana jest cukrzykom, gdyż doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Są szkoły mówiące, że powinno stosować się jedną łyżkę stołową oliwy z pierwszego tłoczenia na czczo. Taka kuracja szczególnie zalecana jest palaczom, pomaga bowiem usuwać z organizmu złogi nikotynowe.
To jednak nie wszystko. Oliwę z oliwek extra vergine zazwyczaj otrzymuje się poprzez tłoczenie całej oliwki włączając pestkę. Natomiast oliwa Il Nobile otrzymywana jest za pomocą delikatnego tłoczenia wyłącznie miąższu oliwki – najszlachetniejszej części owocu. Żadnych pestek, żadnego gorzkiego posmaku. Ponadto brak pestek powoduje, że pełny smak i intensywny aromat charakterystyczny dla oliwy Il Nobile, utrzymują się dłużej. Il Nobile to wysokiej jakości nektar oliwny, charakteryzujący się niską kwasowością, ściśle określoną zawartością fenoli oraz naturalnymi przeciwutleniaczami, które są tak potrzebne w walce ze starzeniem się komórek.
Il Nobile jest pierwszą i jedyną oliwą z oliwek extra vergine, która otrzymała Certyfikat CSQA - dla produktu otrzymywanego poprzez tłoczenie samego miąższu, bez pestki. Certyfikat ten gwarantuje włoskie pochodzenie stosowanych oliwek, jednocześnie kontrolując drogę produktu począwszy od rośliny.
Półlitrowa butelka Il Nobile kosztuje ok 22 zł