Składniki:
- 1 opakowanie brokułów Poltino
- 1 opakowanie pieczarek Poltino
- 1 opakowanie makaronu kolanka, penne lub świderki
- 2 piersi kurczaka
- 0,5 szklanki śmietany
- 20 dag sera żółtego
- łyżka mąki pszennej
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
|
Sposób przyrządzenia:
Pokrój kurczaka w średniej wielkości kostkę, wrzuć na patelnię i smaż przez 15 minut z dodatkiem tłuszczu. Pod koniec smażenia dodaj śmietanę zaprawioną mąką i dopraw potrawkę solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj zamrożone pieczarki i podduś do odparowania wody. Dodaj podsmażone pieczarki do śmietanowej potrawki. Zamrożone brokuły wrzuć do gotującej się, osolonej wody, zagotuj i odcedź. Podgotuj makaron przez około 3 minuty. W żaroodpornym naczyniu lub blasze do pieczenia ułóż makaron, na nim brokuły i potrawkę. Całość posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut. Gotowe danie udekoruj śmietaną i natką pietruszki.
Smacznego!