|
Nie zapominajmy, że w keczupach, gotowych sosach i wysoko przetwarzanych koncentratach znajduje się mnóstwo szkodliwych dla nas składników. Stabilizatory smaku, konserwanty, barwniki i inne substancje, pod którymi kryją się związki chemiczne, takie jak dwutlenek siarki, siarczan sodu czy benzoesan potasu. To niestety codzienność wśród keczupów, przecierów i innych składników naszych pozornie zdrowych dań.
Zagraj w pomidora
Cóż więc nam pozostaje? Czyżby samodzielne przetwarzanie świeżych pomidorów? Zakładając, że mielibyśmy na to czas i ochotę, to wciąż chyba nienajlepszy pomysł. Dlaczego? Wystarczy powąchać dostępne teraz na rynku pomidory – nowalijki. Szklarniowe pomidory po prostu nie pachną. Ale najgorsze jest to, że również nie smakują. Nie mają nieprzyjemnego smaku – po prostu nie mają go wcale. I tak naszprycowane chemicznymi składnikami mającymi na celu zapewnienie szybkiego wzrostu roślin nie są dla nas ani smaczne, ani zdrowe. Czy istnieje więc rozsądne wyjście z sytuacji?
Cirio w puszce
Jest nim z pewnością sięgnięcie po nisko przetworzone pomidory. Są one zbierane w momencie, kiedy mają najwięcej witamin i innych składników odżywczych. Dzięki temu pozostają zdrowe i pachnące. Nam z kolei oszczędzają czas, który przy świeżych pomidorach obowiązkowo trzeba przeznaczyć na sparzanie, blanszowanie, siekanie i przecieranie. Warto zwrócić uwagę na jakość kupowanych przez nas przetworów. Wybierajmy te produkty, które nie są konserwowane chemicznie, ale co najwyżej doprawiane kwaskiem cytrynowym. Takim przykładem są chociażby produkty należące do renomowanej włoskiej firmy Cirio. Od ponad 150 lat firma ta dostarcza włoskich, aromatycznych pomidorów w różnej postaci – od krojonych do przecieranych.
Cirio pomidory krojone - cena ok. 5 zł
Cirio pomidory całe, bez skórki - cena ok. 5 zł
Cirio sos passata rustica - cena ok. 6 zł
|