Składniki:
- 1/2 kg wędzonego boczku
- włoszczyzna
- 1/2 litra gotowego zakwasu na żur
- 1 szklanka śmietany
- 1 cebula
- listek laurowy, majeranek
- Vegeta
|
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroić na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, zalać 1,5 litra wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę Vegety. Gotować około 1 godziny. Boczek wyjąć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać śmietanę, zakwas oraz startą marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo i kiełbasą.