|
przełamać obiegowe mity związane z kategorią zup w proszku. Choć w ich produkcji w ciągu ostatnich paru lat nastąpiła wiele zmian to nadal na ich temat krąży wiele nieprawdziwych opowieści.
Zupy Knorr powstają z takich samych składników, z jakich przygotowuje się zupy domowe, czyli z warzyw i grzybów (np. z marchwi, cebuli, pomidorów, selera, papryki, borowików czy pieczarek); kasz i płatków zbożowych; makaronów; tłuszczy roślinnych (np. oliwy z oliwek) i zwierzęcych (np. śmietanki) oraz różnych gatunków mięsa (kurczak, wołowina, boczek wędzony). Różnica polega na tym, że używane do zup Knorr składniki są suszone. Zapewnia im to trwałość, jest wygodne dla konsumenta i sprawia, że składniki mieszczą się w małej torebce.
Dla nadania zupom pożądanego smaku dodaje się do nich różnorodne, ale powszechnie stosowane (także w domu) dodatki np. przyprawy (czosnek, natkę pietruszki, nasiona selera, kurkumę, lubczyk, pieprz, majeranek, liść laurowy, bazylię, cukier, sól) czy wyciągi z drożdży i mięs. Dla nadania zupom odpowiedniej konsystencji stosuje się do nich zasmażkę, mąkę pszenną lub pochodząca z niej skrobię czy maltodekstrynę (cukier otrzymywany z rozkładu skrobi na mniejsze cząsteczki).
„Konsumenci widząc na liście składników produktu ciąg niezrozumiałych znaków i określeń często sądzą, że są one naszpikowane chemię” – tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. „Tymczasem sposób deklarowania składników wszystkich produktów spożywczych określony jest przez prawo i tylko takich ściśle określonych nazw składników można używać na opakowaniach. Ponadto, chemią jest właściwie wszystko co nas otacza i wszystko można opisać wzorem chemicznym np. H2O, to przecież woda. Za dziwnymi chemicznymi nazwami, których się obawiamy zazwyczaj kryją się pospolite substancje, z którymi stykamy się na co dzień i często wykorzystujemy w naszej kuchni”.
By wyjaśnić, jakie to substancje proponujemy samodzielne rozwiązanie pewnej zagadki...
Skład jakiego produkt można opisać, jako: wodę, cukier, celulozę, substancję wzmacniającą smak: E620, barwniki: E160(a), E160(d), E101, przeciwutleniacze: E300, E 306, kwasy organiczne i aromaty? Odpowiedź może zaskakiwać. Tak, posługując sie nazwami chemicznymi i symbolami E, opisać można niektóre składniki zwykłego... pomidora.
|