|
|
Apetyt na Święta
|
|
Przed nami Wielkanoc. Czeka na nas suto zastawiony stół i tradycyjne, świąteczne potrawy spożywane w rodzinnym gronie. Czego nie może zabraknąć w naszym wielkanocnym menu?
|
|
|
|
|
Nie sposób wyobrazić sobie Wielkanocy bez jajek, które są nie tylko smaczną przekąską, lecz również podstawowym składnikiem dań przygotowywanych w trakcie wiosennych świąt. Z myślą o wszechstronnym zastosowaniu jajek na wielkanocnych stołach Ziołopex, producent marki Appetita proponuje smakoszom tych dań Przyprawę do potraw z jajek
z popularnej linii Gotujemy po polsku.
Jest to mieszanka starannie dobranych składników, które sprawią, że nawet najprostsza potrawa z jajek zyska niepowtarzalny smak. W skład przyprawy wchodzi sól, cebulka, koperek, szczypiorek, czosnek, pieprz oraz proszek pomidorowy. Przyprawa do potraw z jajek z pewnością urozmaici świąteczne menu jajeczne wydobywając wspaniały aromat z jaj sadzonych, faszerowanych, czy past jejecznych.
Kolejną propozycją Appetity na Wielkanoc jest Przyprawa do żurku i barszczu białego wchodząca w skład linii Gotujemy po polsku. Jak wiadomo, nie ma nic bardziej pysznego niż pachnący, dobrze przyprawiony żurek, czy barszcz biały. To zapach tych zup kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi. Aby wielkanocny żurek i barszcz biały okazały się w naszym wykonaniu prawdziwym kulinarnym sukcesem, warto sięgnąć po tę niezastąpioną przyprawę.
Menu wielkanocne to nie tylko przekąski jajeczne i syte, tradycyjne potrawy. Wielkanoc to przede wszystkim czas słodkości i wypieków. Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych mazurków, babek i serników. Aby ulubione ciasta smakowały domownikom, warto sięgnąć po niezbędne dodatki do pieczenia, dzięki którym każde ciasto „się upiecze”. W portfolio Appetity znajduje się dedykowana wypiekom linia Domowe Sekrety, która w swym asortymencie zawiera niezbędne dodatki do ciast.
Wielkanoc to czas świętowania i wspólnego biesiadowania. Nie miejmy więc wyrzutów sumienia sięgając w nadmiarze po wszystkie kulinarne pyszności. Aby Święta były Świętami…
|
|
|
ostatnio dodane:
pokrewne forum:
przeczytaj także:
|
|
przejdź do tematu Apetyt na Święta aby komentować bezpośrednio na forum. | artykuł ma 26 komentarzy - ostatnie to:
Serenity napisała: (w dniu: 03-03-2008 16:43)
Może też się skusze na ten serniczek z brzoskwiniami i niebawem upiekę. Przepadam za wszelkimi sernikami balerinka napisała: (w dniu: 06-03-2008 15:37)
oczywiście że sernik to wielkanocne ciasto! ja w poszukiwaniu inspiracji na ciasta znalazłam taki przepis na Sernik w kratkę:
1 kg sera
1 szklanka cukru (może być więcej jeśli ktoś lubi słodko)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (mogą być z cukrem)
9 jaj
paczka rodzynków
1 kostka Kasi
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier, cukier waniliowy, Kasię i żółtka utrzeć mikserem 10 minut. Następnie małymi partiami dodawać ser (zmielony 1 raz przez maszynkę) i ucierać. Dodać budynie oraz proszek do pieczenia i dalej ucierać. Ubić pianę na sztywno i dodać do masy. Delikatnie dobrze wymieszać. Dodać rodzynki opruszone mąką.
Masę serową możemy upiec ze spodem z ciasta kruchego lub samą. Piec w temperaturze 150 - 160 stopni C około 1,5 godziny, aż będzie złoto - brązowy.
planuję upiec taki sernik jescze przed świętami maja81 napisała: (w dniu: 07-03-2008 11:14)
Dla bardzo leniwych jest tez opcja - Mazurek kajmakowy
200 g miękkiej Kasi
400 g krówek
45 ml mleka
5 prostokątnych wafli
posypka czekoladowa
Krówki rozpuść na małym ogniu dodając mleko ciągle mieszając. Kasie miksuj dodając stopniowo przestudzoną masę krówkową. Wafle przekładaj masą krówkową. Udekoruj posypką czekoladową.
Malo skomplikowane, ale slodziutkie i pyszne martuska napisała: (w dniu: 07-03-2008 12:55)
A ja proponuję SERNIK Z KOKOSEM.
ciasto;30dkg mąki,10dkg margaryny,10dkg cukru,1łyżka smalcu,1łyżka proszku do pieczenia,1jajo,2 żółtka.
ser;1kg sera białego,2 1/2 szklanki mleka,1szklanka cukru,1/2szklanki oleju,2budynie śmietankowe,4żółtka,2jaja,rodzynki,olejek pomarańczowy,cukier waniliowy.Wszystko razem zmiksować.
Na blachę;ciasto+ser-piec ok.pół.godz.Potem na podpieczony placek kokos.
Kokos;6białek ubić+3/4szklanki cukru,20dkg kokosu i piec jeszcze ok.pół godz.
Smacznego! Magunia13 napisała: (w dniu: 07-03-2008 21:24)
a ja kupiłam dziś w takim chińskim sklepie taką mini solniczkę i mini pieprzniczkę do koszyczka Wielkanocnego...za 1,99zł.Fajne,bo zawsze jest problem w co wsypać sól i pieprz...Ci Chińczycy o wszystkim pomyślą, ha,ha
zaloguj się aby napisać własny komentarz
|
|