|
Fundacja Promocja Zdrowia, której partnerem jest marka Knorr, od wielu lat zachęca do spożywania warzyw i owoców 5 razy dziennie. – Wystarczy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, aby zachować zdrowie i zmniejszyć ryzyko wielu chorób – mówi prof. dr hab. med. Witold Zatoński, Prezes Fundacji Promocja Zdrowia. – Choć nic nie zastąpi świeżych warzyw, właściwie przyrządzona zupa to także świetne źródło chroniących zdrowie witamin, mikroelementów i błonnika” – kontynuuje.
Nie do przecenienia jest także rola zupy jako źródła płynów - W dzisiejszych zabieganych czasach często dostarczamy ich mniej, niż potrzebuje tego nasz organizm. Nawyk codziennego jedzenia 1 talerza zupy (ok. 250 ml) pomaga rozwiązać ten problem. Pozostałą ilość zapewniamy sobie przecież pijąc wodę mineralną, herbatę czy soki – mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Regularne jedzenie zup, to nie tylko sposób na uzupełnienie diety w warzywa i płyny, ale także na utrzymanie smukłej sylwetki. Jedząc je jako pierwsze danie zapewniamy sobie uczucie sytości, nie dostarczając przy tym zbyt dużej liczby kalorii. Efekt taki zapewnią zwłaszcza zupy jarzynowe i te, do których nie dodamy śmietany czy też innych wysokokalorycznych dodatków.
|