|
Jeśli tak jak 85%* Polaków lubisz zupy, to mamy dla ciebie dobrą wiadomość – żywieniowcy przekonują, że możesz, a nawet powinieneś jeść je codziennie.
Najnowsze badania Knorr zrealizowane w ramach akcji „Bądź mądry, jedz zupy” potwierdzają, że zupa to jedno z bardziej lubianych przez Polaków dań. Aż 1/4 z nas twierdzi, że nie ma takiej, której wyraźnie nie lubi. Największą popularnością cieszy się rosół i pomidorowa.
Kobiety najchętniej jedzą zupy takie jak pomidorowa lub jarzynowa, a nie przepadają za gulaszową i ciężkostrawną grochową. Mężczyźni odwrotnie – najchętniej sięgają właśnie po gęste zupy z mięsną „wkładką” – takie jak np. grochówka, fasolowa, czy gulaszowa.
Nie tylko płeć, ale także region w jakim mieszkamy, ma wpływ na nasze preferencje. Kwaśny smak zupy ogórkowej najbardziej doceniają mieszkańcy terenów wschodnich, a zupa fasolowa ma swoich najgorętszych zwolenników na ziemiach zachodnich. Barszcz biały największą popularnością cieszy się w regionie stołecznym oraz w południowo-wschodniej części Polski.
Również wiek ma wpływ na nasze gusty smakowe. Badania wykazały, że im człowiek starszy, tym chętniej sięga po zupę. Ciekawostką jest także fakt, że osoby najmłodsze (do 29 roku życia) nie przepadają za żurkiem i zupą grzybową.
Jak widać z badań, Polacy mają bardzo klarowne preferencje co do zup i na ogół je lubią. Może więc dziwić fakt, że tylko 25% jada je codziennie. Jak twierdzą żywieniowcy – to błąd, gdyż istnieje co najmniej kilka powodów, dla których warto jeść je regularnie.
|