|
Stąd tak ważne jest wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych już u najmłodszych. Badania Millword/Brown z 2007 roku , przeprowadzone w Polsce na zlecenie marki Knorr, pokazują, że tylko 12% dzieci je warzywa więcej niż 3 razy dziennie, co piąte dziecko zaś nie lubi warzyw. Owoce cieszą się większym uznaniem najmłodszych – 70% dzieci odpowiada, że bardzo je lubi.
„Wyniki tych badań kazały się nam zastanowić, dlaczego, mimo iż wiemy, że warzywa i owoce są zdrowe i powinniśmy przygotowywać je sobie i naszym dzieciom, codziennie w praktyce dzieje się inaczej. Czas najwyższy to zmienić – stąd inicjatywa programu” - wyjaśnia Anna Sambor, przedstawiciel marki Knorr, fundatora projektu „Jem kolorowo!”
Tytuł programu „Jem kolorowo!” nawiązuje do 5 kolorów, na które podzielono warzywa i owoce. Naukowcy stwierdzili, że barwa warzyw i owoców wiąże się z określonymi substancjami odżywczymi i stąd ich podział na 5 grup kolorystycznych: zielone, żółto-pomarańczowe, czerwone, niebiesko-purpurowe oraz białe. Autorzy programu zachęcają, by jeść codziennie warzywa i owoce każdego koloru, ponieważ składniki pokarmowe zawarte w każdej grupie kolorystycznej troszczą się o organizm w różny sposób.
|