|
Celem programu jest propagowanie wśród dzieci i dorosłych prawidłowych nawyków żywieniowych ze szczególnym uwzględnieniem codziennego spożywania warzyw i owoców. Organizatorem przedsięwzięcia jest marka Knorr, a opiekę merytoryczną sprawuje Rada Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka.
Z badań opublikowanych przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) w 2002 roku wynika, że każdy z nas powinien codziennie zjadać minimum 400 g warzyw i owoców – najlepiej w 5 porcjach w ciągu dnia. Jedna porcja to np. średniej wielkości owoc lub warzywo (jabłko czy marchew), a także szklanka sałat, soku lub owoców jagodowych, np. truskawek, jagód, malin. Nie należy zapominać także o gotowanych, suszonych czy mrożonych warzywach i owocach.
Według badań tylko 5 % Polaków spożywa zalecane ilości warzyw i owoców! Tymczasem stanowią one nieocenione źródło składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego rozwoju człowieka. Regularnie powinni spożywać je zarówno dorośli, jak i dzieci. Mimo iż znane są powszechnie wartości zdrowotne warzyw i owoców, rzadko się je jada. Powodem może być brak pomysłu na zdrowe i smaczne posiłki, w których prym wiodłyby właśnie warzywa i owoce.
„Brak warzyw i owoców w codziennym menu dziecka przyzwyczai je do pomijania ich w swoim jadłospisie, gdy dorośnie” - przekonuje dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, autorytet naukowy programu Jem kolorowo!, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, i kontynuuje: „Tymczasem jedzenie warzyw i owoców w młodym wieku może uchronić dzieci przed wieloma chorobami, zwłaszcza cywilizacyjnymi, jak otyłość, cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze. Wyniki badań pokazują, że w Europie co piąte dziecko ma problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała . 155 milionów dzieci na świecie w wieku szkolnym cierpi na nadwagę lub otyłość – wśród nich 30-45 milionów to otyłe dzieci i młodzież w wieku 5-17 lat ”.
|