laurence napisała: (w dniu: 06-11-2007 17:42)
No to ja ci podam przepis mojej mamy (zawsze robi całej rodzinie zapasy bo jej wychodzą najlepiej:) )
W słoikach ulozyć:
2-3 plasterki marchewki (obrana, pokrojona, sparzona)
1-2 ząbki czosnku
łodyżka kopru suszonego
gorczyca (kilkanaście ziarenek)
krążek cebuli (obrana, sparzona)
ogórki ułożone ciasno (wzdłuż słoika)
zalać gorącą zalewą, zakręcić mocno wieczko i włożyć do garnka z gorącą wodą do zassania słoików (gotowac ok. 5-7 minut)
Zalewa:
1 litr wody
1/4 szkl. octu
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1 liść laurowy (albo bobkowy:) )
ziele angielskie i pieprz - po 2 ziarenka
Zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki.
Ogóreczki są twarde i chrupiące...pycha!
Polecam kłaść jak najmniejsze i mniej więcej rownej wielkości.
Tylko teraz nie ma sezonu na ogórki.... dlatego zastanawiam sie jak chcesz wykorzystać ten przepis???