|
Na szczęście nasze organizmy zostały wyposażone w różne mechanizmy odtruwające, które "pracują" bez naszego świadomego udziału. Pomimo wszystkich niewątpliwych zalet nasz układ odtruwania ma jednak swoje ograniczenia. Ale by go wspomóc nie trzeba sięgać po drastyczne metody, wystarczy przyjrzeć się swojej diecie i ewentualnie wnieść do niej pewne poprawki.
Od czego zacząć – może od unikania tych substancji, których możemy nie wprowadzać do naszego organizmu. Jednym z ważnych źródeł toksyn jest dym tytoniowy, który zawiera m. in. metale ciężkie, fenole, wolne rodniki. Starajmy się wybierać żywność z małą ilością substancji dodatkowych (środków konserwujących, ulepszających, itd.), jak też rzadko sięgajmy po wędzone i smażone przysmaki.
Następnie postarajmy się unormować naszą codzienną dietę, tak aby była zrównoważona pod względem ilości energii, białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin, składników mineralnych i o odpowiedniej jakości. Zmiana dotychczasowych, nieprawidłowych nawyków żywieniowych jest skutecznym sposobem na usprawnienie organizmu. W naszym codziennym jadłospisie nie powinno brakować owoców i warzyw oraz produktów takich jak kasze, płatki owsiane, czy pieczywo razowe. Zalecane spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw zapewnia nam odpowiednią ilość witamin i błonnika pokarmowego.
|