|
Znane i lubiane były już od czasów starożytnych. Do Włoch przywędrowały w II w. n.e., a w późniejszym czasie rozprzestrzeniły się na terenie Europy południowo-środkowej i wschodniej. Co ciekawe, w dzisiejszych czasach istnieje już ponad 2000 odmian śliwek, różniących się smakiem, zapachem, kolorem i teksturą.
Śliwkowy Przysmak to nadziewana czekolada śliwkowa. Swój wyjątkowy smak, zawdzięcza zawartości delikatnych, dojrzałych w słońcu owoców śliwki. To apetyczne połączenie czekolady i śliwkowego, energetyzującego smaku świetnie nadaje się na dni, kiedy za oknem pada deszcz i szaleje zawierucha. Śliwkowy Przysmak sprawi, że każdy jesienny wieczór: spotkanie z przyjaciółmi lub ten spędzony tylko z książką będzie bardzo przyjemny i niezwykły.
Śliwa domowa (Prunus domestica L.)
Jest rośliną typowo sadowniczą, nie rośnie w stanie dzikim. Należy do rośliny różowatych. Jej kwiaty są białe, liście eliptyczne, jajowate lub okrągłe, o brzegach karbowanych bądź piłkowanych, a owoce o kulistym lub wydłużonym kształcie nazywa się śliwkami. Śliwki mają szerokie zastosowanie w kuchni – można je jeść na surowo, piec z ciastem na słodko, suszyć lub robić nadzienia do mięs. Jednak najczęściej wykorzystywane są w produkcji przetworów (dżemy, musy, powidła, kompoty), jak również służą do otrzymywania nalewki i śliwowicy. Śliwki można spotkać na kramikach i w sklepach w okresie od lipca do października.
|