|
nie chcąc dać o sobie zapomnieć, pojawi się na planie lekcji dołączonym do poniedziałkowego wydania dziennika "Metro". Dzieci z całej Polski będą mogły rozpocząć nowy rok szkolny w jego wysmakowanym (dosłownie) towarzystwie. Plan ułatwi im oczekiwanie na premierę, a potem uprzyjemni resztę długiego roku szkolnego.
Przy okazji tego wydarzenia producenci filmu postanowili ujawnić garść tajemnic związanych z produkcją październikowego przeboju Forum Film. Oto najciekawsze z nich: Animatorzy z Pixara, aby oszczędzić na czasie, ominęli jeden, jedyny szczegół - żaden z "człowieczych" bohaterów filmu nie ma palców u nóg. Filmowcy przyrządzili w komputerze ponad 270 porcji najróżniejszych dań. Każde z nich zostało najpierw ugotowane w świecie realnym, obfotografowane i w końcu... zjedzone.
Aby stworzyć realną animację gnijących odpadków, twórcy fotografowali i obserwowali, jak naprawdę gnije jedzenie. Procesowi gnilnemu zostało poddanych piętnaście najróżniejszych produktów. Czego tam nie było! Jabłka, banany, grzyby, pomarańcze, brokułu, kapusta. Same "pyszności". Podczas dokumentacji w Paryżu filmowcy wykonali prawie pięć tysięcy zdjęć konkretnych miejsc oraz fenomenalnych dań renomowanych paryskich kuchni.
Ciężka praca magików z Pixara musiała się opłacić. "Ratatuj", jak zgodnie twierdzą ci, którzy film widzieli w całości, to jedna z najnowocześniejszych, najzabawniejszych i jednocześnie najpiękniejszych animacji ostatnich lat.
Szczurek Remy pewnego dnia postanawia podążyć za swoim wielkim marzeniem i zostać szefem kuchni w wytwornej paryskiej restauracji. Cóż jednak począć, gdy mierzy się kilka centymetrów, ma się ogon i szare futerko? Taka charakterystyka nie jest specjalnie dobrze widziana w kuchni. Remy wpada jednak na genialny pomysł. Podejmuje z pozoru tylko niewyobrażalną współpracę z kuchcikiem Linguinim - wyjątkowym kulinarnym beztalenciem. Wspólnie zaczynają nowy rozdział swoich historii. Rozdział, który zmieni ich życie na zawsze.
"Ratatuj" w kinach 19 października, a plan lekcji w "Metrze" już w poniedziałek 3 września.
|