Niestety nie wykorzystujemy szerokich możliwości, jakie oferuje i często poprzestajemy na nieśmiertelnych kiełbaskach z grilla, opiekanych piersiach z kurczaka czy żeberkach. Wychodząc naprzeciw tym, którzy szukają alternatywy dla typowych dań mięsnych Turek, producent serów pleśniowych, przygotował kilka łatwych w przygotowaniu przepisów wykorzystujących nietypowy smak oferowanych przez siebie serów.
Szaszłyki a la Turek
Składniki:
- 4 figi pokrojone na ćwiartki
- 1 ser Turek Camembert o smaku wędzonym pokrojony w plasterki
- 16 rodzynek
- 2 plastry szynki z indyka pokrojone w wąskie paski
- 4 porcje różnego rodzaju sałat
- 4 łyżki sosu vinegret
- 1 łyżka curry
|
Wsuwaj na przemian wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków, połóż na metalowej folii i posyp curry. Połóż na grill maksymalnie na 5 minut. Szaszłyki jedynie podgrzej,
nie podpiekaj. Podajemy z zieloną sałatą przyprawioną sosem vinegret.
Cdn.