Oliwa z oliwek extra vergine Delicato została dodana do gamy Monini, aby zadowolić potrzeby tych konsumentów, którzy wolą łagodny smak oliwy, lub po prostu nie są przyzwyczajeni do zdecydowanego smaku typowej włoskiej oliwy. Tak jak w przypadku wszystkich oliw produkowanych przez firmę Monini, również w przypadku Delicato, Zefferino Monini osobiście czuwa nad selekcją oliw i decyduje o proporcjach wchodzących w skład końcowego produktu, tak aby spełniał on oczekiwania konsumentów. Delicato posiada wszystkie zalety oliwy extra vergine, lecz jej smak i aromat jest łagodny, dzięki czemu wzbogaca potrawy, ale nie pozbawia ich naturalnego smaku.
Oliwę o łagodnym smaku otrzymuje się z oliwek zebranych pod koniec sezonu, gdy są one już całkowicie dojrzałe. Nigdy jednak nie czeka się, aby oliwki spadły same na ziemię, gdyż są już w tym momencie przejrzałe. Aby otrzymać oliwę wysokiej jakości oliwki powinny być zawsze zbierane bezpośrednio z drzewa.
Oliwa Monini Delicato charakteryzuje się delikatnym smakiem i aromatem, jej własności odżywcze są natomiast właściwe wszystkim oliwom extra vergine. Trzeba bowiem pamiętać, ze każda oliwa z oliwek posiada te same wartości odżywcze i niemożliwe jest otrzymanie oliwy niskokalorycznej potocznie nazywanej „light”. Wszystkie tłuszcze posiadają tą samą ilość kalorii. Zasadnicza różnica polega na składzie kwasów tłuszczowych oraz dodatkowych substancji zdrowotnych takich jak polifenole, obecnych wyłącznie w oliwie extra vergine.
Własności odżywcze oliwy z oliwek extra vergine
Wartość energetyczna - wszystkie tłuszcze zawierają tą samą ilość kalorii. Oliwa nie jest więc ani mniej ani bardziej kaloryczna, niż inne tłuszcze.
Białka, węglowodany, błonnik, sód i cholesterol nie występują w oliwie z oliwek.