|
Natomiast w okresie menopauzalnym organizm kobiecy coraz bardziej narażony jest na choroby układu krążenia, osteoporozę, cukrzycę i szereg innych dolegliwości. Związane z okresem klimakterium zmiany hormonalne, powodują m.in. obniżenie poziomu frakcji „dobrego” cholesterolu HDL, tym samym zwiększając ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej czy udaru mózgu. Taka sytuacja powinna skłonić kobiety do bardziej uważnego przyjrzenia się swojej diecie, warto też wtedy pomyśleć o odpowiedniej dla siebie formie aktywności fizycznej.
Zarówno młode, jak i starsze kobiety powinny dbać o swoje zdrowie, regularnie i lekko się odżywiać, dbać o dietę bogatą w warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste. W diecie należy ograniczać ilość tłuszczów nasyconych, czyli pochodzenia zwierzęcego (w tym masła) na rzecz tłuszczów roślinnych, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe (obecne m.in. w miękkich margarynach, olejach: słonecznikowym, kukurydzianym, lnianym, sojowym oraz w tłuszczu ryb morskich). Spożywanie kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 istotnie zimniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę – mówi mgr Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia.
|