|
|
Przysmaki z grilla
|
|
Wielkimi krokami zbliża się czas grillowania. Coraz częściej, w weekendowe wieczory, w ogródku u sąsiada unosić się będzie zapach pieczonych skrzydełek, szaszłyków czy karkówki.
|
|
|
|
|
Podobnie działa podlewanie potraw z grila piwem. Smażymy tak długo aż mięso będzie miękkie, ale musimy pamiętać, że karkówka będzie potrzebowac więcej czasu niż skrzydełka kurczaka. Ambitnym kucharzom proponujemy przygotowanie ryby w soli. Tą wyjątkową potrawą na pewno zaskoczycie swoich gości i wzbudzicie ich uznanie.
Przepis na „Rybę w soli”
Do tego dania potrzebujemy 1 kg świeżej ryby w całości (np. sandacz, pstrąg, szczupak) oraz (uwaga!) aż 3 kg, lekko wilgotnej Soli Kujawskiej (około 1/2 szklanki wody na 1 kg soli). Wypatroszoną i opłukaną rybę osuszamy papierowym ręcznikiem i skrapiamy cytryną. Rozkładamy na stole folię aluminiową i układamy na niej ok. 1,5 cm warstwę Soli Kujawskiej, układamy rybę i oklejamy w całości pozostałą solą. Utworzony w ten sposób kopiec dociskamy rękoma, aby był bardziej ścisły i zwarty. Następnie rybę owijamy dokładnie folią aluminiową i pieczemy na grillu ok godziny od czasu do czasu obracając na drugą stronę. Po zdjęciu z grilla rozbijamy utworzoną skorupę. Resztki rozkruszonej soli usuwamy ściereczką lub pędzelkiem.Rybę podajemy z gotowanymi na parze warzywami, opiekanymi ziemniakami lub surówką z białej kapusty.
Oczywiście nie możemy zapomnieć, by na stole obok ketchupu i musztardy pojawił się pieprz i Sól Kujawska, bo przecież bez soli smutna biesiada. Teraz pozostaje nam już tylko życzyć smacznego i owocnego grillowania!
|
|
|
ostatnio dodane:
pokrewne forum:
przeczytaj także:
|
|
przejdź do tematu Przysmaki z grilla aby komentować bezpośrednio na forum. | artykuł ma 12 komentarzy - ostatnie to:
CattiBrie napisała: (w dniu: 20-05-2007 8:05)
W trakcie spalania uwalniają się węglowodory aromatyczne i inne substancje, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Wiadomo, że jak ktoś korzysta z grilla raz na jakiś czas to ryzyko nie jest duże, ale osobiscie znam osoby, które nagminnie grillują i to już może być niebezpieczne...
Mięso z grilla, jeżeli jest prawidłowo przygotowane to napewno jest zdrowsze niż takie tradycyjnie przygotowywane. Nie wolno piec go bezpośrednio na ogniu, tylko nad rozpalonymi węglami, nie powinno się kłaść mięsa z którego będzie potem topił się skapywał tłuszcz( bo mogą powstawać te szkodliwe substancje), zaleca się wiec stosowac aluminiowe tacki, i ponoć trzeba używać odpowiedniego węgla drzewnego...i grillować nie za często
To wszystko sprawi, że grillowanie będzie zdrowsze i przyjemniejsze Tortina napisała: (w dniu: 20-05-2007 9:54)
też słyszałam że drzewo powinno być odpowiednie, ale tymi sprawami zajmuje się mój maż a tacki aluminiowe są zdrowe? CattiBrie napisała: (w dniu: 20-05-2007 10:36)
ha...pewnie nie, jak wszystko ale biorąc pod uwagę szkodliwość takiej tacki i toksyczność palonego tłuszczu to chyba to drugie jest gorsze Nie wiem do końca, bo nie jestem specem w tej dziedzinie... gugci napisała: (w dniu: 15-10-2007 14:04)
a ja uwielbiam zapiekane ziemniaczki:przekrojone i przełożone cebulką oraz serkiem żółtym, zawinięte w folię aluminiowa...pychotka:) martucha26 napisała: (w dniu: 15-10-2007 14:32)
Crzewko wisniowe albo sliwkowe daje ladny posmak...a ja robie kurczaczka i karkowe i Ziemniaczki warzywa grilowane sa pycha Jola napisała: (w dniu: 15-10-2007 14:56)
ja tez lubie karkoweczke, boczek i ziemniaczki (z maselkiem czosnkowym),
szaszlyki z duza iloscia cebulki i papryki, mniam
,
a kielbaske wole z odniska, ale juz wieki nie mialam okazji jej jesc,
zaloguj się aby napisać własny komentarz
|
|