|
|
Przysmaki z grilla
|
|
Wielkimi krokami zbliża się czas grillowania. Coraz częściej, w weekendowe wieczory, w ogródku u sąsiada unosić się będzie zapach pieczonych skrzydełek, szaszłyków czy karkówki.
|
|
|
|
|
Potrawy z grilla są smaczne i zdrowe, a na dodatek pozwalają wykazać się kulinarną inwencją. Oto kilka rad by potrawy z grilla były zawsze smaczne i doskonale przyrządzone.
Po pierwsze najważniejsze jest doskonałe przyprawienie. Możemy użyć albo przypraw do grillowania albo przyrządzić zalewę samemu z takich składników jak sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, itp.
A oto przepis na doskonałą zalewę grillową, składniki (na ok. 1 kg. mięsa):
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Sól Kujawska
- pieprz, papryka ostra i słodka, szczypta cukru
- po pół łyżeczki cząbru, tymianku
- oregano, zioła prowansalskie, bazylia
|
Wszystkie składniki wymieszać z oliwą. Mięso pokroić na porcje i zalać zalewą. Pozostawić pod przykryciem na 24 h od czasu do czasu przekładając i polewając zalewą. Po wyjęciu z marynaty piec na grillu. Po drugie pozwólmy aby nasze przysmaki przegryzły się z przygotowaną zalewą. Im dłużej tym lepiej. Sól ma znakomite właściwości konserwujące, a w połączeniu z ziołami i innymi przyprawami sprawi, że nawet karkówka będzie miękka i smaczna.
Grill najlepiej rozstawić w miejscu osłoniętym od wiatru, dym nie powinien kierować się na boki i podwędzać naszych biesiadników. Pamiętajmy też, by wegiel czy brykiet dobrze się rozgrzał. Nie wrzucajmy potraw na zimny ruszt. Czas przyrządzania potrawy się nie zmniejszy a możemy sprawić, że mięso będzie twarde. Jeśli mamy pod ręką liście czarnej porzeczki lub gałązki jałowca, dobrze jest je położyć obok mięsa – nada to potrawie niepowtarzalny aromat.
|
|
|
ostatnio dodane:
pokrewne forum:
przeczytaj także:
|
|
przejdź do tematu Przysmaki z grilla aby komentować bezpośrednio na forum. | artykuł ma 12 komentarzy - ostatnie to:
CattiBrie napisała: (w dniu: 20-05-2007 8:05)
W trakcie spalania uwalniają się węglowodory aromatyczne i inne substancje, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Wiadomo, że jak ktoś korzysta z grilla raz na jakiś czas to ryzyko nie jest duże, ale osobiscie znam osoby, które nagminnie grillują i to już może być niebezpieczne...
Mięso z grilla, jeżeli jest prawidłowo przygotowane to napewno jest zdrowsze niż takie tradycyjnie przygotowywane. Nie wolno piec go bezpośrednio na ogniu, tylko nad rozpalonymi węglami, nie powinno się kłaść mięsa z którego będzie potem topił się skapywał tłuszcz( bo mogą powstawać te szkodliwe substancje), zaleca się wiec stosowac aluminiowe tacki, i ponoć trzeba używać odpowiedniego węgla drzewnego...i grillować nie za często
To wszystko sprawi, że grillowanie będzie zdrowsze i przyjemniejsze Tortina napisała: (w dniu: 20-05-2007 9:54)
też słyszałam że drzewo powinno być odpowiednie, ale tymi sprawami zajmuje się mój maż a tacki aluminiowe są zdrowe? CattiBrie napisała: (w dniu: 20-05-2007 10:36)
ha...pewnie nie, jak wszystko ale biorąc pod uwagę szkodliwość takiej tacki i toksyczność palonego tłuszczu to chyba to drugie jest gorsze Nie wiem do końca, bo nie jestem specem w tej dziedzinie... gugci napisała: (w dniu: 15-10-2007 14:04)
a ja uwielbiam zapiekane ziemniaczki:przekrojone i przełożone cebulką oraz serkiem żółtym, zawinięte w folię aluminiowa...pychotka:) martucha26 napisała: (w dniu: 15-10-2007 14:32)
Crzewko wisniowe albo sliwkowe daje ladny posmak...a ja robie kurczaczka i karkowe i Ziemniaczki warzywa grilowane sa pycha Jola napisała: (w dniu: 15-10-2007 14:56)
ja tez lubie karkoweczke, boczek i ziemniaczki (z maselkiem czosnkowym),
szaszlyki z duza iloscia cebulki i papryki, mniam
,
a kielbaske wole z odniska, ale juz wieki nie mialam okazji jej jesc,
zaloguj się aby napisać własny komentarz
|
|