|
Ile patelni i garnków potrzeba tak naprawdę w domowej kuchni? Do czego ich używać?
Sam w domu mam trzy szafki z garnkami. Klasyczna rodzina, czyli dwie osoby z dzieckiem, lub dwoma, powinna mieć minimum cztery garnki i cztery patelnie. Pierwsza patelnia powinna być mała, na rzeczy takie, jak jajecznica, lub jajka sadzone, ważne, żeby była zgrabna, żeby móc coś przyrządzić dla siebie szybko. Większą patelnię możemy wykorzystać dwojako, np. na jajecznicę niedzielną dla całej rodziny, ale też i na omlety lub naleśniki. Trzecia patelnia powinna mieć wysoki brzeg jak model Fiskars. Można na niej podsmażyć warzywa jak na woku. Zaletą wysokiego rantu, jest że nic nie będzie się rozsypywać, a sos nie będzie się wylewał. Ostatnia patelnia powinna być bardzo duża, na przykład na niespodziankę w postaci sznycla cielęcego. Dwie ostatnie patelnie wykorzystujemy też w innych daniach, np. na patelni z rantem podsmażamy bazę: cebula, Garam Masala, mleko kokosowe i białe wino, a na największej podsmażamy podudzia z kurczęcia, oczywiście bez skóry, bo jest w niej dużo cholesterolu. Po podsmażeniu przekładamy mięso do patelni z rantemz bazą i po 45 minutach mamy gotowe danie. Żeliwną dużą patelnie ryflowaną polecam wyłącznie do steków lub grillowania mięs, gdzie smarujemy niewielka ilością tłuszczu, w kuchni domowej sprawdza się raczej rzadko.
Na pewno trzeba kupić garnek min. 5 litrowy na zupy. Jest u mnie tradycja, że w piątek nastawiam bulion, albo rosół, który sobie długo pyka. Z jednej strony,- żeby zjeść sobie taki zdrowy bulionik, z drugiej, żeby była baza do przygotowania innej zupy, np. zupy ogórkowej lub pomidorowej, które moja córka lubi najbardziej. Przygotowaną bazę zawsze można przelać do słoika i przechować na później. Wtedy przydaje się mniejszy garnek, w którym będziemy zupy na tej bazie przygotowywali. Zupy powinien być przynajmniej jeden litr, więc garnek powinien mieć ok. 2 litrów, żeby pracować komfortowo. Na pewno duży garnek przyda się też do duszenia czegoś większego, np. królika, zająca czy jakiejś okazjonalnej gęsi, które chcemy potem upiec w całości i podać np. wraz z jabłkami. Ostatni garnek powinien być do gotowania ziemniaków i makaronów, i pomieścić ich ok. 300 – 400 gram.
|