|
Czy przygotowywanie posiłków to dla Pana hobby, praca zawodowa, czy sztuka?
Myślę, że to świetne pytanie, bo wszystkie te trzy elementy połączyłem w jednym. Na pewno uważam, że gotowanie jak wiele innych zawodów jest przede wszystkim sztuką, a biorąc pod uwagę, że moja praca zawodowa jest również moim hobby, życiową pasją, to dostałem od życia szansę. Z tej pasji rodzą się sukcesy, takie jak 40.000 sztuk książki na rynku, czy też Oskar Kulinarny 2004 w kategorii osobowość roku. Jak widać wszystkie te elementy gotowania mogą ze sobą współgrać.
Jaka kuchnia będzie modna w tym sezonie?
Biorąc pod uwagę, że nadciąga sezon szparagów, to póki możemy - gotujemy białe i zielone, pamiętając o tym, że białe musimy obierać i odcinać końcówki, a zielone możemy, ale nie musimy. Pamiętamy, że wodę należy posolić, delikatnie pocukrzyć, a nawet dodać plasterek cytryny. Białe szparagi na pewno będziemy gotować zdecydowanie dłużej, a zielone krócej, jak długo nie powiem, bo to delikatna kwestia tego jak kto lubi. Moja propozycja - i innych szefów zajmujących się odchudzaniem i zdrowym gotowaniem - to by były lekko twarde. Raz, że możemy je wtedy wykorzystać do sałatki jako dodatek do drugiego dania, dwa, że możemy je jeść z dipami, maczając w sosie.
Jeżeli chodzi o duszenie, podlewanie mięsa i gotowanie np. podlewając białym winem, to można robić w tym sezonie gulasze, które są nadal modne. Najmodniejsze będą jednak w tym sezonie dania, które nazwałbym jednogarnkowymi, do których idealna jest patelnia Fiskars Functional Form z wysokim rantem. Są to dania, w których obsmażamy mięso, a później cały sos i danie gotujemy na tej samej patelni, będzie to np. Indyk po Kaszmirsku, Garam Masala czy też podudzie duszone w sosie Gorgonzola z suszonymi pomidorami i świeżym szpinakiem. Nie używajmy garnka, który jest wysoki, możemy się oparzyć, lepiej wybrać patelnię z wysokim rantem. Takie dania sam medialnie gotuję również na patelniach, kamera nie musi wtedy wchodzić do garnka i wszystko od razu widać.
|