Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów
- 40 dag fasolki szparagowej
- 3 pomidory
- 1 łyżka oliwy
- ½ ząbka czosnku
- ½ małej czerwonej cebuli
- 1 pęczek natki
- 2 plastry sera mozzarella
- kilkanaście listków bazylii
|
Fasolkę szparagową umyć, oczyścić z nitek i końcówek, zalać wrzącą wodą, osolić i lekko posłodzić. Gotować aż będzie miękka, odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Sparzone pomidory zahartować w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Dwa pomidory pokroić w szesnastki, jeden, najbardziej dojrzały, przetrzeć. Z przetartego pomidora, pieprzu i oliwy ukręcić sos, dodać do niego drobniutko pokrojony ząbek czosnku, posiekane liście bazylii i wymieszać z przygotowaną fasolką i pomidorami (można dokwasić sokiem z cytryny). Sałatkę posypać drobniutko pokrojoną natką i startym serem.
Podwieczorek
Jednodniowy sok marchwiowo – selerowy lub marchwiowy
Kolacja
Jogurt naturalny z rodzynkami, suszonymi morelami i orzechami laskowymi. Szklanka jogurtu, kilka sztuk orzechów laskowych lub włoskich, kilka sztuk rodzynek oraz 6 pokrojonych suszonych moreli.