|
Cukrzyca to schorzenie zmniejszające odporność organizmu. Osoby chore na cukrzycę, typu 1 oraz 2, są bardziej podatne na infekcje zarówno bakteryjne, wirusowe, jak i grzybicze. Mogą być to infekcje, na które zapadamy wszyscy, ale u diabetyków nierzadko występują także zakażenia grzybami, wirusami czy bakteriami, na które osoby zdrowe (z prawidłowym metabolizmem cukru) są odporne. Ponadto zakażenia u osób z cukrzycą mają tendencję do przedłużania się i znacznie trudniej je leczyć.
Mechanizm „błędnego koła”
Skłonność do infekcji rozpoczyna mechanizm „błędnego koła”. Podwyższone stężenie glukozy we krwi upośledza mechanizmy odpornościowe, stąd właśnie skłonność do infekcji. Infekcja powoduje zaś uruchomienie mechanizmów obronnych w organizmie, które osłabiają działanie insuliny i zwiększają zapotrzebowanie na ten hormon. U osób zdrowych trzustka reaguje zwiększoną produkcją insuliny. U diabetyków trzustka nie ma takiej możliwości, w konsekwencji dochodzi do nasilenia zaburzeń metabolicznych i zwiększenia stężenia glukozy.
Niezbędna profilaktyka
Dla osób z cukrzycą bardzo istotne znaczenie ma profilaktyka infekcji. W „sezonie przeziębieniowym” powinni oni przede wszystkim unikać kontaktu z osobami chorymi. Konieczne jest też odpowiednie wyrównanie cukrzycy. Osobom chorym na cukrzycę szczególnie zalecane są również szczepienia ochronne. Powinny obowiązkowo szczepić się raz w roku przeciw grypie (najlepiej na początku jesieni) oraz jednorazowo – przeciwko pneumokokom (dwoinkom zapalenia płuc).
|