|
białka – sekwencja aminokwasów w cząstce białka określa jej kształt, a ten z kolei określa funkcję, jaką to białko spełnia. Na przykład hemoglobina ma specjalny kształt pozwalający jej na przenoszenie cząsteczek tlenu w krwioobiegu. Kiedy mięsień potrzebuje tlenu, wysyła odpowiedni sygnał chemiczny, wówczas docierająca do niego hemoglobina zmienia kształt uwalniając tlen (zmienia równocześnie kolor z żywo czerwonego na purpurowy).
Nasz organizm potrzebuje dużych ilości białka. W procesach trawiennych rozkładamy spożyte w pokarmie białka na aminokwasy, których potem używamy jako budulca do wytwarzania potrzebnych nam białek.
Białka są jedną z najważniejszych molekuł w naszej kuchni, ponieważ w czasie podgrzewania i ubijania zmieniają swoje właściwości. Mogą też ze sobą reagować w wysokich temperaturach. Jajko to głównie wodna zawiesina różnych białek. Ubijając jajko zmieniamy kształt cząstek białkowych (w procesie denaturacji), dzięki czemu jesteśmy w stanie uzyskać sztywną pianę. W czasie gotowania jajek, białka wiążą się między sobą w stałą masę – w wyniku czego otrzymujemy jajko na twardo. Wykorzystujemy te zmiany w czasie wypieku ciast – jajka stanowią spoiwo, łączące poszczególne składniki naszych wypieków.
|