|
Warto jednak wiedzieć, że istnieją reguły parzenia i podawania kawy, przypisane do jej poszczególnych rodzajów.
Porcelana, szkło czy plastik?
W dzisiejszych czasach mamy do wyboru ogromny asortyment naczyń do picia kawy – filiżanki, kubki, szklanki, papierowe i plastikowe kubeczki... Niektórzy piją kawę w szklankach do whisky i kieliszkach do wina, ponieważ wygląda w nich bardzo efektownie. To, po jakie naczynie sięgamy, zależy od sytuacji, pory dnia czy nastroju. Warto jednak wiedzieć, że kawa będzie nam najbardziej smakowała, jeśli zachowa ciepło przez co najmniej 15 minut. Najszybciej wystygnie w filiżankach i kubkach z porcelany, szklankach oraz w plastiku, a najdłużej zatrzyma ciepło w filiżance z kamionki. Nie bez znaczenia jest to, jak prezentuje się kawowy przysmak w danym naczyniu, ponieważ jego ładny sposób podania sprawi, że wrażenia smakowe będą bardziej intensywne.
Espresso
Aromatyczne espresso ze świeżo zmielonej Primy Excellent serwujemy w małej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok. 70 ml, wypełniając ją tylko do połowy. Filiżanka powinna być mała, biała i najlepiej porcelanowa. Biel podkreśli ciemny kolor kawowego naparu. Unikaj podawania espresso w szklance lub kubku. Taką małą czarną możemy pić zarówno z cukrem, jak i gorzką. Często do espresso podaje się kieliszek wody, która służy do przepłukiwania kubków smakowych przed każdym łykiem kawy. Takie postępowanie zapewnia głębszy smak, choć nie jest, oczywiście, obowiązkowe.
|