|
Cappuccino
Prawdziwe włoskie cappuccino składa się z równych proporcji aromatycznego espresso np. na bazie energetyzującej Cafe Primy Guaranesy, ciepłego mleka i pianki. Ta ostatnia pełni tu szczególnie ważną rolę. Powinna być na tyle sztywna, by utworzyć na kawie kopułkę, którą posypujemy szczyptą pitnej czekolady. Cappuccino podajemy w większej, najlepiej jasnej filiżance. Ten włoski specjał można również serwować posypany wiórkami kokosowymi lub cynamonem.
Po irlandzku
Jeśli masz ochotę na odrobinę irlandzkiego akcentu doskonała będzie klasyczna kawa po irlandzku, którą możesz przygotować na podstawie wysokogatunkowej kawy mielonej Prima Impresja. Oprócz wspaniałego smaku, zadowoli Cię rozgrzewającym dodatkiem irlandzkiej whiskey. Zaparz mocne espresso, dodaj whisky do smaku i posłódź brązowym cukrem. Tak przyrządzoną kawę serwujemy w specjalnych, ceramicznych szklankach - wysokich lub wąskich z uszkiem. Całości można dopełnić puszystą bitą śmietaną. Możesz także dodać, według uznania: kakao, imbir lub cynamon.
Kawa od wieków urzeka swoim smakiem i aromatem. Poświęć chwile na dobór odpowiedniej filiżanki, szklanki oraz kawowych dodatków i chłoń kawową przyjemność wszystkimi zmysłami.
|