Jabłkowe racuchy z dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
Składniki (16 sztuk):
2 kopiaste łyżeczki dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
szklanka maślanki
2 jajka
2 małe, kwaśne jabłka
1/4 łyżeczki sody
dodatkowo:
6-8 łyżek dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą (po 2 na porcję)
łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie, gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. Usmażone smarujemy dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą i od razu podajemy.
Gruszki nadziewane dżemem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą i serkiem mascarpone
Składniki (2 porcje):
gruszki- 2 mniejsze szt.
dżem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą - 4 łyżeczki
mascarpone- 200 g
miód- 2 łyżki
cynamon- 1 łyżeczka
olej kokosowy- 1 łyżeczka
Wykonanie:
Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i posmarować olejem kokosowym. Patelnię grillową rozgrzać, umieścić gruszki i smażyć 4-5 minut, aż się ładnie zarumienią. W międzyczasie przygotować cynamonowy krem – z mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem. Gorące gruszki wyłożyć na talerz, a w miejsce wydrążonego gniazda nasiennego umieścić po łyżce kremu i dżemu Łowicz 100 % Pigwowiec z acerolą.