Prawdopodobnie właśnie dlatego tak chętnie organizujemy karnawałowe przyjęcia w domach. Jaki jest przepis na udaną „domówkę”? Oczywiście dobra muzyka i smaczne przekąski! Podpowiadamy jak je przygotować, aby zachwyciły wszystkich gości!
Podczas karnawałowych przyjęć najlepiej sprawdzą się przekąski typu finger food czyli takie, które spożywa się bez użycia sztućców i talerzy. Najczęściej są to dania na „jeden kęs”, które bez problemu można zjeść w trakcie rozmowy lub w krótkiej przerwie od tańca. Finger Food występują w wariantach na słodko i na słono – w formie kanapek, zawijasów, babeczek, tartaletek, roladek czy koreczków. Muszą być one nie tylko smaczne, ale także poręczne i efektowne. Jeżeli zadbamy o to, aby były estetyczne i kolorowe to z pewnością zachwycą one naszych gości i sprawią, że organizowane przez nas przyjęcie na długo pozostanie w ich pamięci.
Tortille i roladki na każdą okazję
Jedną z najlepszych i najprostszych przekąsek są tzw. „zawijasy” czyli tortille, papier ryżowy czy naleśniki zawijane z ulubionymi przysmakami! Obecnie w większości sklepów możemy dostać gotowe produkty, z których łatwo wykonamy ulubionego „zawijańca” czy też roladkę. Przykładowe zawijane smakołyki możesz wykonać z placków tortilli, serka almette o dowolnym smaku, polędwicy sopockiej i sałaty lodowej. Ich wykonanie zajmie Ci najwyżej 10 minut! Placek smarujemy serkiem, kładziemy na niego liście lodowej sałaty. Potem na środku układamy trzy plastry polędwicy sopockiej. Zawijamy i kroimy na „plastry”. Gotowe roladki wystarczy już tylko przekłuć wykałaczką, aby łatwiej było je nabierać! Zamiast tortilli możesz skorzystać z gotowego ciasta francuskiego i wykonać podobne przekąski na ciepło!
MINI PIZZE PO FRANCUSKU
ciasto francuskie
zioła prowansalskie
sos meksykański
ser żółty
dodatki: pepperoni, oliwki, kapary, pieczarki
Ciasto francuskie dzielimy na małe prostokąty. Każdy z nich smarujemy sosem meksykańskim i posypujemy ziołami prowansalskimi. Potem układamy wszystkie dodatki i dodajemy starty ser. Zapiekamy w piekarniku do urośnięcia ciasta i zarumienienia sera. Podajemy na ciepło w towarzystwie dipu czosnkowego.
Przydatne tricki:
Zastanawiasz się jak upiec pizzę, tartaletki, ciasto francuskie czy bułeczki, aby były tak smaczne i chrupiące jak z pieca kamiennego? Nic prostszego! Zrobisz to z łatwością dzięki prostokątnemu kamieniowi do pieczenia pizzy marki Leifheit. Na ceramicznym kamieniu przygotujesz przysmaki domowej roboty, które nie odbiegają jakością od podawanych w restauracji. Gdy kamień jest gorący, pizza i inne wypieki pieką się w mgnieniu oka. Kamień oddaje ciepło i pochłania nadmiar wilgoci z ciasta. W ten sposób spód bardzo szybko staje się chrupiący, a wierzch jest soczysty. W celu ułatwienia przenoszenia płyta ma z boku dwa uchwyty. Na kamieniu możesz nie tylko piec, ale także w efektowny sposób podać przysmaki swoim gościom!
Słodkie finger food dla prawdziwych łasuchów
Najlepszym i zarazem genialnym w swej prostocie pomysłem na słodkie przekąski będą mini-tartaletki z różnokolorowymi kremami i owocami. Wyglądają naprawdę pięknie, doskonale się prezentują i są łatwe w przygotowaniu! Jeżeli nie masz czasu piec mini-tartaletek to bez problemu kupisz je w większości sklepów spożywczych czy piekarni. Skup się natomiast na przygotowaniu smacznych kremów, którymi udekorujesz tartaletki i nadasz im niezwykłego smaku.
Przydatne tricki:
Do dekorowania wykorzystaj wyciskacz do dekorowania Leifheit, którym można wykonać finezyjne kształty. Posiada on 6 wymiennych końcówek. Dzięki niemu puścisz wodze fantazji! Niezależnie od tego czy będą to kwiatki, kropki, kółka, artystyczny napis z lukru czy też wzorki ze śmietany – płynne dozowanie i różnorodne końcówki gwarantują udane dekoracje. Naciśnij po prostu kciukiem na tłok wyciskacza i do dzieła!
FIT-przekąski dla dbających o linię
Wśród naszych gości z pewnością znajdą się tacy, dla których karnawał to czas walki o idealną sylwetkę. Nie pozwólmy, aby wyszli z przyjęcia głodni lub mieli po nim wyrzuty sumienia! Pamiętaj, że niskokaloryczne i zdrowe przekąski wcale nie muszą być pracochłonne! Najlepszym tego przykładem są łososiowe zawijasy z cukinii czy kuleczki twarogowe. Łosoś, twaróg i cukinia to składniki, które z pewnością je większość odchudzających się osób!
ŁOSOSIOWE ZAWIJASY Z CUKINII
3 malutkie cukinie
150g łososia wędzonego w plastrach
80g serka twarogowego z kolorowym pieprzem
2 łyżki posiekanego koperku
pieprz cytrynowy
oliwa z oliwek
sól
Cukinię kroimy na cieniutkie, ale długie plasterki – najlepiej wzdłuż. Przygotowane płaty układamy na patelni grillowej, solimy i delikatnie spryskujemy oliwą z oliwek. Należy je lekko zarumienić z obu stron i odłożyć do wystudzenia. Po wystudzeniu na gotowych płatach cukinii układamy wąskie paski łososia wędzonego i posypujemy pieprzem cytrynowym. Kładziemy na końcu łyżeczkę serka wymieszanego z koperkiem. Zawijamy całość i spinamy wykałaczką.
KOLOROWE KULECZKI TWAROGOWE
400g twarogu
2-3 łyżki jogurtu typu greckiego
2-3 ząbki czosnku
grubo mielony kolorowy pieprz
ziarna sezamu (białe i czarne)
mielone chilli lub paryka ostra
drobno posiekany cienki szczypiorek lub dowolne świeże zioła
kurkuma
czarnuszka
sól
Twaróg mieszamy w misce wraz z jogurtem greckim, drobno pokrojonym czosnkiem i solą, tak aby dokładnie się połączyły i nabrały kremowej, lecz zwartej konsystencji. Następnie na kilka małych talerzyków wysypujemy dodatki (kolorowy pieprz, ziarna sezamu, ostrą paprykę, szczypiorek, kurkumę i czarnuszkę) - każdy osobno. Z gotowej masy twarogowej formujemy malutkie kuleczki (im mniejsze tym łatwiej później je jeść). Każdą kuleczkę obtaczamy w wybranym dodatku kolorystycznym i wbijamy wykałaczkę lub układamy na pergaminie, takim jakiego używamy do babeczek czy muffinek.
Przydatne tricki:
Zawijasy możesz przygotować nie tylko z cukinii, ale także z innych warzyw czy nawet owoców. Możesz do nich wykorzystać zarówno marchewkę, ogórka, jabłka czy buraki. Wszystkie te produkty z łatwością pokroisz przy użyciu krajalnicy spiralnej Leifheit. Dzięki niej wykonasz naprawdę cienkie i estetyczne plasterki. A jeżeli czegoś nie skroisz do końca, możesz to przechować w zintegrowanym pojemniku. Krajalnica spiralna leży dobrze w dłoni, a jej używanie jest zupełnie bezpieczne, ponieważ w czasie krojenia ostre noże znajdują się z dala od palców.
Nie przepadasz za szatkowaniem czosnku, ziół czy innych produktów, które powinny zostać cienko pokrojone? Użyj przedmiotów, które ułatwią Ci ich rozdrobnienie! W przypadku czosnku doskonale sprawdzi się Knobi King marki Leifheit, który nie miażdży ząbków, lecz rozdrabnia je. Wystarczy jedno naciśnięcie urządzenia, aby czosnek został pokrojony w najmniejsze kostki.
Zioła natomiast z łatwością zmielisz wykorzystując młynek do ziół Comfortline, który drobno i równomiernie rozdrabnia suszone zioła, dzięki czemu nie tracą smaku i aromatu. Mocowana z obu stron korbka umożliwia korzystanie z młynka przez osoby prawo- i leworęczne.