Jesień to czas, kiedy na naszych stołach nie powinno zabraknąć dyni – znanej ze względu na swoje dobroczynne właściwości. „Posiada dużą zawartość błonnika pokarmowego, a jej intensywny pomarańczowy kolor świadczy o dużej ilości beta-karotenu. Warzywo to bogate jest w witaminy z grupy B, PP czy C, a także wapń, żelazo, magnez oraz cynk. Ze względu na swoją niską kaloryczność może zagościć w naszej kuchni na długo”, opowiada Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Ze względu na swoją uniwersalność, smakuje wyjątkowo w każdym wydaniu. Zapieczona, przyprawiona gałką muszkatołową czy curry, doda potrawom wyrazistości i niezwykłego aromatu. Takie danie jak znalazł na chłodniejsze popołudnia!
Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią
Składniki:
pierś z kurczaka - 300 gramów
makaron cellentani (rurka skręcana) - 1 opakowanie
Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie
boczek wędzony - 200 gramów
dynia - 400 gramów
woda - 800 mililitrów
bułka tarta - 150 gramów
starty ser cheddar - 150 gramów
olej - 40 mililitrów
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente i odcedź.
Boczek, kurczaka i dynię pokrój w kostkę. Wszystko usmaż razem na patelni, aż dynia lekko zmięknie i składniki zrobią się rumiane.
Wlej wodę i dodaj zawartość opakowania Fix Spaghetti Napoli Knorr, dzięki któremu sos nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku.
Teraz dodaj jeszcze lekko twardy makaron i całość gotuj ok. 10 minut.
Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i suszonymi grzybami
Składniki:
świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki) - 100 gramów
dynia bez skóry - 200 gramów
Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
makaron świderki - 200 gramów
szalotki - 6 sztuk
oliwa – 0,5 łyżki
ząbek czosnku - 1 sztuka
śmietana 18% - 200 mililitrów
tarty parmezan - 4 łyżki
kiełbasa chorizo - 200 gramów
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmaż paprykową kiełbasę, dodaj przekrojone na pół cebulki i pokrojone w plastry grzyby, posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone w gruba kostkę dynie. Całość smaż chwilę.
Następnie na patelnie dodaj surowy makaron oraz Knorr Naturalnie smaczne pomieszany ze śmietaną i szklanką wody. Produkt nada zapiekance odpowiedni ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki doskonale się połączą.
Składniki na patelni zagotuj, a następnie dodaj świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki). Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzchu posyp tartym serem.
Zapiekankę dokładnie przykryj folia aluminiową a następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię tak, aby ser mógł się zapiec.