Czasami zielone oliwki zastępuje się brązowymi, w innych wariantach dodaje się kapary czy anchois.
Taki przepis wszyscy znają, dlatego czas na letnią nowość - sałatkę w wersji… greckiego szaszłyka! Do jej wykonania potrzebne będą wykałaczki, na które nabije się poszczególne składniki: ser feta, papryka, cebula, oliwki, ogórek i pomidorki koktajlowe. Zakończeniem szaszłyka będzie zrolowana sałata lodowa. Dla uzyskania niezwykłego smaku szaszłyki polewamy sosem sałatkowym Zioła ogrodowe z trybulą. Takie połączenie i wygląd „sałatki” miło zaskoczy naszych gości:
Sałatka grecka a la szaszłyki
Składniki:
ser grecki feta
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
3 łyżki oliwy z oliwek
cytryna
sałata lodowa (lub mix sałat Fit&Easy)
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
czerwona cebula
500 g pomidorków koktajlowych
2 ogórki zielone
200 g czarnych oliwek
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr, aby nadać sałatce niezwykły smak.
Ser feta, paprykę i cebulę pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm. Ogórka przekrój na cztery części, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Pomidorki przekrój na pół.
Liście sałaty zroluj i przekłuj wykałaczką. Na wykałaczkę nadziewaj na przemian: czerwoną paprykę, ser feta, ogórka, czerwoną cebulę, żółtą paprykę, czarną oliwkę. Każdy "szaszłyk" z osobna polej dresingiem i ułóż na półmisku.
Teraz przygotowanie letnich sałatek będzie jeszcze prostsze. Już możemy bowiem sięgać po promocyjne opakowania sałat Fit&Easy, do których dołączane są Sosy sałatkowe Naturalnie Smaczne! Knorr. To połączenie idealne – aromatycznego sosu i różnorodnych gatunków sałat – które pomoże nam przygotować pyszne letnie sałatki szybko i prosto.
Smacznego!