Dojrzewające w słońcu, świeże warzywa i owoce to prawdziwa mozaika smaków, aromatów i kolorów. W połączeniu z innymi produktami wysokiej jakości – delikatnymi rybami, mięsem czy makaronem, tworzą nieskończenie wiele inspiracji do przygotowania smacznych potraw naszego letniego menu – sałatek, dań głównych i deserów.
Weekendowe grillowanie, przyjęcia i imprezy w ogrodach, a nawet codzienny, rodzinny obiad – każdy posiłek może być radosną okazją do celebrowania lata. Aromatyczne, czerwone truskawki i pomidory, soczyście zielony groszek i bób, słonecznie żółte mirabelki i fasolka szparagowa – smaki i kolory, którymi obdarza nas ta pora roku wymieniać można bez końca. Wszystkie otwierają przed nami szeroki wachlarz pomysłów na smaczne, lekkie potrawy, pełne wartościowych składników odżywczych.
Makarony – jeszcze więcej pomysłów na fetowanie lata
Sezonowe produkty, połączone z makaronami stworzą pełnowartościowe dania. Jednak, aby nasz posiłek był jednocześnie smaczny i pożywny musimy przede wszystkim postawić na składniki dobrej jakości. Wybór świeżych, soczystych warzyw czy owoców o tej porze roku nie będzie problemem. Wszystkie dostarczą nam cennych witamin i składników mineralnych. Doskonałym ich uzupełnieniem będą makarony Lubelli, które zapewnią nam dawkę energii do cieszenia się letnimi aktywnościami. Powstają tylko z wysokiej jakości pszenicy, dzięki czemu są należycie twarde i doskonale sprężyste. Jednocześnie specjalny proces suszenia gwarantuje, że po ugotowaniu nie skleją się, zachowają swój piękny kolor i wyjątkowy smak. Z kolei duży wybór dostępnych kształtów, np. uszka, świderki, wstążki, gniazda, pióra i wiele, wiele innych – to niewyczerpane źródło inspiracji do przygotowania kolejnych pyszności z ich udziałem.
Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella zachęca do smacznego fetowania lata, proponując dwa smakowite dania: makaron świdry z zielonym groszkiem, młodymi porami i wędzonym boczkiem – to interesująca propozycja na smaczny obiad, z kolei sałatka z uszek z tuńczykiem, bobem, czerwoną cebulą i szpinakiem łączy smaki w ciekawą kompozycję, która mile zaskoczy gości np. na ogrodowym przyjęciu.
Makaron Lubella świdry, groszek, młode pory i wędzony boczek
POTRZEBUJESZ:
• Makaron Lubella Świdry 1 opakowanie
• surowy, wędzony boczek w plastrach 200g
• młode pory 3 sztuki
• zielony groszek 300g
• cytryna 1/2 sztuki
• koperek 1/2 pęczka
• masło 50g
• sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.
2. W międzyczasie…
Boczek pokrój na 2 cm kawałki i smaż na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła – aż zacznie być chrupiący. Pory przekrój na pół i dokładnie umyj, następnie pokrój na 3 cm kawałki i dodaj do patelni z boczkiem. Smaż kilka minut na mocnym ogniu, by miejscami lekko się przyrumienił. Następnie do składników na patelni dosyp groszek i smaż, aż będzie gorący.
3. To już prawie meta!
Wymieszaj makaron z resztą składników na patelni. Dodaj wyciśniętą cytrynę, resztę zimnego masła, dopraw i wymieszaj – jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj trochę wody z gotowania. Podawaj z lekko posiekanym koperkiem i parmezanem.
Brawo! Zaproś bliskich do stołu i spróbujcie pysznego dania!
Sałatka z makaronem Lubella uszka, tuńczykiem, bobem, czerwoną cebulą
i młodym szpinakiem
POTRZEBUJESZ:
•Makaron Lubella Uszka 1 opakowanie
• tuńczyk w oleju 2 puszki
• bób 500g
• czerwona cebula 1 sztuka
• młody szpinak 1 opakowanie (200g)
• cytryna 1-2 sztuki
• liście mięty 1 garść
• musztarda pełnoziarnista 1 łyżka
• sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…
Bób gotuj 5 min we wrzącej, osolonej wodzie, odcedź i schłodź w wodzie z lodem. Odlej olej z tuńczyka do pojemnika, dodaj do niego łyżkę musztardy i mieszając dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Szpinak umyj i osusz, a cebulę pokrój w cieniutkie piórka. Makaron wymieszaj z winegretem, bobem, szpinakiem i cebulą.
3. To już prawie meta!
Rozłóż danie na talerze. Udekoruj tuńczykiem, miętą i skórką cytryny.
Brawo! Oto Twoja pyszna sałatka. Smacznego!
KUCHENNE TRIKI
Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella zdradza też 2 triki kucharskie: jak złagodzić ostry smak cebuli oraz jak zrobić chrupiące chipsy z boczku w plastrach, np. do udekorowania potrawy.
– Żeby cebula była łagodniejsza w smaku, należy ją najpierw przepłukać gorącą wodą (z kranu) przez ok. 30 sekund, a następnie włożyć do szklanki z wodą, do której dodajemy łyżkę cukru i octu oraz szczyptę soli. Cebulę marynujemy w ten sposób przez ok. 15 min. – podpowiada kucharz.
– Aby powstały pyszne, chrupiące chipsy z boczku, należy jego cienko pokrojone plastry położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć je kolejną warstwą papieru. Następnie całość docisnąć, np. ciężką patelnią, którą można wstawiać do piekarnika. Zapiekać przez ok. 15 – 20 min, aż boczek stanie się złotobrązowy i chrupiący. Po wyjęciu chipsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kuchennym ręczniku. – radzi ekspert Lubelli.