|
W 100 gramach nasion możemy znaleźć 17 g białka i aż 6 g cennego błonnika. Soja jest również bogata w dobre nienasycone tłuszcze – 9 %. Ilość ta dostarcza naszemu organizmowi: żelazo – 30 % referencyjnej wartości spożycia żelaza, 23% referencyjnej wartości spożycia magnezu i 13% referencyjnej wartości spożycia wapnia. W jaki sposób spożywanie soi wpływa na nasze zdrowie? Produkt ten może obniżać poziom cholesterolu, czyli zmniejszać czynnik ryzyka choroby wieńcowej serca.
Co możemy z soi przygotować? Przede wszystkim bardzo już popularne kotlety sojowe, a kolejnych inspiracji nie brakuje:
Pulpety sojowe
Składniki:
300 g fasolki sojowej
Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
2 łyżki ziarna sezamu
pęczek natki kolendry
łyżka kminu rzymskiego
3 łyżki bułki tartej
Bulion na włoszczyźnie Knorr
3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
2 jajka
łyżka mąki pszennej
chili
2 ząbki czosnku
mleko kokosowe
2 pomidory
mała cebula
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaj kolendrę, chilli i czosnek. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę.
Fasolkę sojową zalej zimną wodą, odstaw na kilka godzin. Po tym czasie zmień wodę, dodaj kostkę rosołową i gotuj przez 20 minut na w półtwardo. Fasolkę wystudź, a następnie przepuść przez maszynkę do mielenia razem z czosnkiem.
Do zmielonej soi dodaj bułkę tartą, jajka, ziarna sezamu, posiekana kolendrę, chilli i kmin rzymski. Z tak przygotowanego farszu uformuj małe pulpeciki, oprósz je w mące.
Obsmaż na patelni razem z cebulą i pomidorami.
Całość zalej mlekiem kokosowym, gotuj 2-3 minuty. Potrawę dopraw do smaku, dodając do niej produkt Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr - nada on potrawie odpowiedni smak i poprawi konsystencję sosu. Wymieszaj dobrze i gotuj chwilę.
Pierogi z soją i grzybami
Składniki:
Bulion na włoszczyźnie Knorr
2 szklanki mąki
jajko
sól
olej
szklanka soji
4 grzyby suszone
cebula
jajko
majeranek
pieprz
łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Opłukaną soję namocz w dużej ilości zimnej wody i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj na miękko w świeżej wodzie z dodatkiem kostki Knorr dla poprawy smaku.
Grzyby mocz w wodzie około 1 godziny. Ugotuj je w nowej wodzie.
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Połowę cebuli, grzyby i soję (kilka nasion zostawić do posypania) przepuść przez maszynkę do mięsa.
Dodaj jajko i dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.
Z mąki, jajka, szczypty soli, oleju i 3 łyżek letniej wody zagnieć ciasto.
Rozwałkuj i wyciśnij krążki na pierogi. Nałóż farsz i sklej.
Wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia. Pierogi podawaj z pozostawioną cebulą i soją.
|