|
Składniki:
bób świeży – 500 g
pasta tahini – 4-5 łyżek
czosnek – 2 ząbki
sok z cytryny – 3-4 łyżki
przegotowana, zimna woda – 1 łyżka
mięta – kilka listków
sól i pieprz – do smaku
ostra papryka w proszku - szczypta
czarny sezam – do dekoracji
Chleb tostowy pełnoziarnisty (np. Dan Cake) – 6 kromek
Przygotowanie:
Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki. Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera. Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu. Podajemy z kromkami Chleba tostowego pełnoziarnistego Dan Cake (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).
|