Ten wyjątkowy dodatek wykorzystywany jest w najlepszych restauracjach, a także w domowych kuchniach na całym świecie. Zainspirowany kwiatami Łowicz stworzył na nadchodzący sezon nową, wyjątkową linię produktów dżemowych – łącząc owoce i kwiaty w innowacyjne, pełne aromatów smaki. Tej wiosny na stołach królować będą: truskawka z dodatkiem kwiatu czarnego bzu, wiśnia z aromatycznymi płatkami róży oraz brzoskwinia połączona z lawendą. Wszystkie tak smaczne, że Łooo!
Kwiaty na wybiegach
Wielu projektantów mody sięga tej wiosny po florystyczne motywy. Kwiaty pysznią się na wybiegach nie tylko na ubraniach, ale też dodatkach: kapeluszach, torebkach i jako elementy biżuterii. Niektóre bardzo duże i wyraziste, przykuwające uwagę, a inne drobne i delikatne. Część stawia wręcz na kwiatowy „totallook”: od sukienki, przez wielkie kolczyki-kwiaty, aż po kapelusz z kwiatowym nadrukiem. A ponieważ obecnie wielka moda i ta uliczna idą w parze, dlatego wiele sklepów oferuje kwieciste kreacje – dzięki temu każda z nas może poczuć się wyjątkowo wiosennie.
Kwiaty we wnętrzach
Także w tegorocznych trendach aranżacji wnętrz kwiaty zostały docenione. Pojawiają się jako nadruki na tapetach i tkaninach czy wzory na ceramice. Jednak, w przeciwieństwie do tendencji modowych, tutaj nie należy przesadzać. Lepiej postawić na jeden, konkretny element – np. kwiecistą ścianę lub poduszki, niż zrobić z salonu wielką łąkę. Dzięki temu wnętrze stanie się modne, ale jednocześnie pozostanie eleganckie. Oczywiście nie zapomnijmy też, że uroku dodadzą mu kwiaty naturalne, w wazonach czy doniczkach.
Kwieciste tarasy
Wydawać by się mogło, że kwiaty w ogrodzie, na balkonie czy tarasie to nic nadzwyczajnego. Tymczasem okazuje się, że i tu mamy do czynienia z trendami. Wiosna 2017 należy do roślin w intensywnych kolorach. Kwiaty żółte, pomarańczowe, w odcieniu nasyconej czerwieni czy fuksji – zdecydowanie panują tej wiosny. Z kolei właściciele niewielkich balkonów na pewno ucieszą się, że modne są także roślinne wersje mini, np. mini róże.
Kwiaty na talerzu
Dla smakoszy najważniejszym kwiatowym trendem będzie zapewne obecność kwiatów na stołach. Jednak nie w formie bukietu, a jako istotny składnik wielu dań. Kwiaty jadalne to wyjątkowe kulinarne rarytasy. Tej wiosny królują nie tylko w eleganckich restauracjach, ale cieszą się również coraz większą popularnością w domowych kuchniach. Nie tylko te z ogródka warzywnego, np. karczochy, kwiaty cukinii czy dyni, ale też kolorowe i pachnące: lawenda, bratki, róże, nasturcje czy kwiaty czarnego bzu. Jeśli mamy możliwość, warto wyhodować je samemu. Doskonałym pomysłem jest też skorzystanie z gotowych produktów zawierających ten niezwykły, kulinarny dodatek. Szczególnym powodzeniem cieszą się kompozycje owocowo-kwiatowe. To totalny hit tego sezonu!
Kwiaty jadalne – tego mogliście nie wiedzieć
To prawda, że kwiaty jadalne są jednym z hitów sezonu. Jednak te kulinarne rarytasy znane i stosowane są na stołach całego świata od dawna. Wiąże się z nimi także wiele ciekawostek.
Nie wszyscy zapewne wiedzą, że karczoch może osiągnąć nawet wysokość 2 metrów, a jego jadalną część nazywamy „sercem”. Jeszcze wyżej – nawet do 10 metrów – urosnąć może popularny w polskiej kuchni czarny bez. Zaskakuje też fakt, że mimo nazwy jego jadalne kwiaty są białe. Z kolei znany głównie w krajach śródziemnomorskich, ale coraz bardziej popularny także u nas, kwiat cukinii, występuje w formie męskiej i żeńskiej. Żeby uzyskać kilogram suszonego szafranu, trzeba zebrać aż 250 tys. jego kwiatów. Jest tak dlatego, że w jednym z nich są zaledwie trzy pręciki, stanowiące właśnie tę przyprawę. Nie bez powodu jest więc najdroższa na świecie. Z dobrze znanej nam róży, już od VIII wieku n.e. w krajach arabskich przygotowuje się wodę, stosowaną jako dodatek do napojów oraz marcepana czy baclavy. Wszyscy znamy też kwiaty lawendy – głównie jako składnik pięknie pachnących kosmetyków. Tymczasem jest to roślina jadalna, miododajna. Stanowi także składnik popularnej mieszanki ziół prowansalskich. Kolorowe bratki wyhodowano w połowie XIX stulecia krzyżując fiołek trójbarwny z fiołkiem żółtym i ałtajskim. Te kwiaty, zdobiące nasze ogrody i stoły są więc dziełem człowieka. Zatopione w przezroczystej galaretce na pewno zaskoczą naszych gości.
Owocowo-kwiatowe kompozycje od Łowicza takie, że Łooo!
Zainspirowana wszechobecnymi kwiatami marka Łowicz – znana z innowacyjnych propozycji smakowych – stworzyła trzy unikalne owocowo-kwiatowe kompozycje. W swoich najnowszych produktach dżemowych połączyła: szczególnie przez nas lubianą truskawkę z kwiatami czarnego bzu, wiśnię z delikatnymi płatkami róży oraz brzoskwinię z aromatyczną, lawendową nutą. Te wyjątkowe propozycje na pewno zaspokoją kulinarne potrzeby zarówno śledzących najnowsze trendy kuchennych „fashionistów”, jak też wszystkich innych szukających inspiracji w kuchni. Obecność kwiatów na stole niewątpliwie podniesie walory smakowe i estetyczne potraw, pomoże zaskoczyć bliskich oraz gości niecodziennym smakiem i aromatem podanych dań.
Owocowo-kwiatowe smaki od Łowicza sprawdzą się doskonale nie tylko w inspirujących, wykwintnych przepisach, ale też w wielu innych, bardziej codziennych sytuacjach. Można po nie sięgać w czasie leniwego niedzielnego, rodzinnego śniadania, jak i szybkiego lunchu w firmowej kuchni. Doskonale smakują na bagietce podczas pikniku, gorących tostach w czasie domówki z przyjaciółmi, a także na eleganckich mini kanapkach, podawanych podczas ekskluzywnego przyjęcia. Docenią je też panowie, pragnący zaskoczyć wybrankę podczas romantycznej kolacji i obudzić w jej sercu wiosnę.
Wystarczy sięgnąć po łyżeczkę jednej z nowych propozycji od Łowicza, aby delektować się niecodziennym owocowo-kwiatowym smakiem takim, że Łooo!
Sugerowana cena półkowa: ok. 4 zł