|
Składniki:
12 płatów lasagne
500 g mięsa mielonego
Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne
400 g pomidorów pelatti z puszki
150 g suszonych pomidorów
100 g tartej mozzarelli
50 g pestek dyni
3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
pęczek świeżej bazylii
cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
300 ml mleka
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Dynię zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Po upieczeniu, gdy dynia lekko ostygni,e obierz kawałki ze skóry.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki. Do mięsa dodaj pokrojone w drobną kostkę, suszone pomidory, pestki dyni i pomidory z puszki. Całość chwilę gotuj.
Sos dopraw do smaku Knorr Naturalnie smaczne. Poprawi on smak i konsystencję farszu.
W drugim garnku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Całość smaż aż składniki dobrze się połączą. Do powstałej, delikatnie złotej zasmażki wlej zimne mleko. Dodaj szczyptę gałki muszkatowej. Całość energicznie i dokładnie wymieszaj. Zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego upieczoną dynię.
W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu na dnie wylej łyżkę – dwie mięsnego farszu. Na farsz ułóż płaty makaronu, na makaron nałóż sporą ilość farszu mięsnego i przykryj go sosem beszamelowym z dynią. Następnie czynność powtórz dwa lub trzy razy do wykorzystania składników.
Postaraj się aby wierzch lasagni był wykończony żółtym sosem z dyni. Posyp go tartą mozzarellą i dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, tak aby ser dobrze się zapiekł.
|