|
Zawiera zioła i przyprawy, dzięki którym soczyste piersi z kurczaka, chrupiące skrzydełka czy przypieczone udka nabiorą wyjątkowego smaku i wspaniałego aromatu. Bez glutaminianu sodu, barwników czy innych ulepszaczy.
Szefowie kuchni Knorr wiedzą, jak ważne jest odpowiednie doprawienie mięsa - tak, aby smakowało ono całej rodzinie i pozostawiło po sobie niezapomniane wrażenia. Dlatego też postanowili udoskonalić recepturę Przyprawy do złotego kurczaka Knorr, m. in. usuwając z jej składu glutaminian sodu. Teraz w recepturze znajdziemy zioła i przyprawy, takie jak m.in. papryka, czosnek, curry, kurkuma, kozieradka, cynamon, gałka muszkatołowa. Przyprawę możemy wykorzystać, nacierając nią mięso lub przygotowując marynatę. W rezultacie zaserwujemy doskonałego w smaku kurczaka – mięso będzie w środku miękkie i soczyste, a na zewnątrz chrupiące i apetycznie złociste. Szybko i wygodnie.
A oprócz kurczaka…
Zmianie uległy również receptury kilku innych przypraw marki Knorr, co sygnalizują odświeżone opakowania. Już teraz sięgać możemy po udoskonalone: Przyprawę do grilla Knorr, Przyprawę do gyrosa i kebaba Knorr oraz Przyprawy szlachetne Knorr - do wieprzowiny oraz kurczaka.
Sugerowana cena detaliczna:
Przyprawa do złotego kurczaka - 1,99 PLN
Przyprawa gyros/kebab – 1,99 PLN
Przyprawa do grilla – 1,99 PLN
Przyprawy szlachetne: do kurczaka i wieprzowiny – 2,87 PLN
Pieczony kurczak z ziemniakami
Składniki:
kurczak o wadze ok. 1,5 kg
4 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
800 g ziemniaków
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania marynaty: wymieszaj Przyprawę do złotego kurczaka Knorr z olejem, oregano i przygotowaną papryką. Przyprawa nada mięsu idealnego smaku i aromatu. Następnie natrzyj nią od wewnątrz i na wierzchu kurczaka. By nadać nieco pikantności, możesz do marynaty dorzucić odrobinę ostrej papryki.
Obierz ze skórki i przekrój na ćwiartki ziemniaki.
Wszystko przełóż do brytfanki i przez 60 minut piecz w piekarniku w temperaturze 190 °C.
Kurczak curry z jogurtem
Składniki:
4 podudzia z kurczaka
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
150 g mrożonego zielonego groszku (może być świeży)
2 ząbki czosnku
3 cebule szalotki
150 g marchewki
200 ml jogurtu naturalnego
10 g cynamonu mielonego
15 g ziaren kolendry
200 ml śmietany
20 g mielonego curry
sok z limonki lub 1 cytryny
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso z podudzia oddziel od kości i pokrój na około 2 centymetrowe kawałki. Przy pomocy moździerza rozdrobnij ziarna kolendry. Zamarynuj mięso w Przyprawie do złotego kurczaka Knorr, jogurcie oraz rozgniecionej kolendrze. Na co najmniej 2 godziny odstaw. Z dodatkiem przyprawy, mięso nabierze niezwykłego aromatu i doskonałego smaku.
Marchewkę pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj czosnek, a cebulę szalotkę pokrój w piórka.
Na rozgrzanym na patelni tłuszczu podsmaż przygotowane: marchewkę, szalotkę i czosnek. Po chwili dorzuć jeszcze curry i smaż do chwili, aż wszystko nabierze aromatu przyprawy. Wszystkie warzywa przełóż na osobny talerzyk.
Na tę samą patelnię wrzuć przygotowane mięso z kurczaka i przez około 3 - 4 minuty podsmaż je dokładnie. Dorzuć śmietanę i warzywa. Wszystko dodatkowo dopraw cynamonem i przez około 15 minut duś na patelni.
Na koniec dodaj zielony groszek i całość polej sokiem z cytryny. Danie serwuj z dodatkiem ryżu.
|