|
Jednak wiele osób niesłusznie wyklucza makaron ze swojego menu w obawie przed utratą szczupłej sylwetki. O właściwościach tego niezwykle smacznego produktu zbożowego dowiemy się z kampanii promującej produkty zbożowe „Zboże smakuje i inspiruje”.
– Strach przed makaronem wynika z błędnego przekonania, że musi on tuczyć. W rzeczywistości 100 g suchego makaronu dostarcza co prawda średnio ok. 350 kcal, ale podczas gotowania wchłania on wodę i dwukrotnie zwiększa swoją masę. Tak więc 100 g, w zależności od sposobu gotowania, to już tylko ok. 175 kalorii. W połączeniu ze zdrowym trybem życia i przy zachowaniu zbilansowanej diety makarony są jednym z niezwykle cennych źródeł energii, nawet dla osób dbających o figurę! Produkty zbożowe, w tym makarony nie przez przypadek znalazły się na podium Piramidy Zdrowego Żywienia opracowanej przez IŻŻ. Zaraz za aktywnością fizyczną, owocami i warzywami, powinny stanowić podstawę naszej diety – przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.
Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” wynika, że większość Polek nie jest świadoma bogactwa składników, jakie kryje w sobie makaron. Blisko 60% respondentek wskazuje węglowodany, jako główny składnik tego produktu zbożowego.1 Makarony mogą być jednak jednym z doskonałych źródeł składników odżywczych, takich jak błonnik pokarmowy, mangan, fosfor czy żelazo!
Polki przebadane na potrzeby kampanii deklarują, że makaron najczęściej gości u nich na stołach jako podstawa obiadu – przeważnie w formie spaghetti lub świderków. O tym z jakimi składnikami warto jest go łączyć wyjaśnia ekspert:
Makaron nie musi być nudny i kojarzyć się tylko z kilkoma najpopularniejszymi składnikami, z którymi zwykle jest łączony. Sposobów na ciekawe dania z makaronem w roli głównej jest mnóstwo, a dodatkowo są one często bardzo proste w przygotowaniu. Najlepszym dodatkiem do makaronu są sezonowe warzywa, chude mięsa i świeże przeciery warzywne z przyprawami np. bazylią czy oregano. Danie warto polać odrobiną oliwy, dodać czosnek i mamy na talerzu smak słonecznej Italii w najlepszym wydaniu – dodaje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.
„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Zbożowe inspiracje i informacje o kampanii dostępne są na stronie http://kfpz.pl/blog-kampanii
Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II” finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.
Makaronowe inspiracje Ani Jelonek:
Sałatka z makaronem, jajkiem i serem
2 porcje
Składniki:
2 jajka
100 g sera typu mozzarella (kuleczki)
1/4 sałaty lodowej
garść rukoli
4 rzodkiewki
1/4 ogórka szklarniowego
1 czerwona papryczka chili
kiełki mieszane (garść)
szczypiorek i natka pietruszki
sól i pieprz
makaron pełnoziarnisty penne 100 g
Sos:
2 łyżki musztardy miodowej
2 łyżki jogurtu gęstego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka sera fromage
Przygotowanie:
Jajka ugotować: włożyć do ciepłej wody, zagotować i od tego momentu liczyć 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skorupek.
Sałatę i rukolę opłukać i osuszyć, włożyć do salaterki. Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki i obranego ogórka oraz cienko pokrojoną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać pokrojone jajka (na grube plasterki lub na połówki), kolki mozzarelli , posypać szczypiorkiem, natką oraz mixem kiełków, dodać ugotowany makaron. Polać sosem: w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Polać sałatkę sosem.
Makaronowe inspiracje Piotra Ceranowicza:
Makaron świderki z pesto z jarmużu oraz serkiem mascarpone
Składniki (4 porcje):
Makaron świderki
Jarmuż 150 g( liście bez łodyg)
100 g twardego sera typu parmezan
2 ząbki czosnku
100 ml oleju rzepakowego z tłoczenia na zimno
100 g mascarpone
Sól, pieprz
olej
Przygotowanie:
50 g jarmużu smażymy w głębokim oleju by powstały chipsy następnie osączamy je na papierowym ręczniku i posypujemy solą
Do miski miksera przekładamy pozostały jarmuż, ser, czosnek oraz pestki dyni (30 g) i miksujemy powoli dolewając olej aż powstanie gładka masa
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta
na patelni dajemy 3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz mascarpone. Gdy serek się rozpuści dodajemy pesto z jarmużu i całość mieszamy z makaronem .
Makaron wykładamy na ogrzany talerz i dekorujemy płatkami parmezanu i chipsami z jarmużu.
|