By spędzać go jak najwięcej na świeżym powietrzu, powinniśmy pomyśleć o tym, które dania sprawdzą się najlepiej na naszych stołach. W tej kategorii bezsprzecznie królować będą – sałatki! Kolorowe, smaczne i bardzo wakacyjne.
Pełne warzyw i owoców doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. A co najważniejsze, ich przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil. W ten sposób cieszyć się będziemy mogli piękną pogodą i wolnym czasem spędzanym w gronie najbliższych.
Szczególnie, że w gorące i upalne dni nasz organizm potrzebuje składników, które pozwolą nam naturalnie uzupełnić utracone płyny i pomóc w utrzymaniu prawidłowej równowagi wewnętrznej ciała. Dlatego w okresie podwyższonych temperatur tak ważne jest wzbogacanie diety o warzywa i owoce, które cechuje zwykle duża zawartość witamin i składników odżywczych. Tak przygotowane kompozycje uzupełniać możemy o różnego rodzaju makarony i kasze, przygotowując tym samym idealne danie na wakacyjny obiad.
Pomysłami na pyszne i oryginalne sałatki, doskonałe na letnie dni, podzielił się Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Z owocami morza
„Do przygotowania wakacyjnych sałatek bez obaw sięgnąć możemy na przykład po… owoce morza. Z ich dodatkiem każda sałatka nabierze wyjątkowego, letniego charakteru”, mówi Piotr Murawski.
Sałata lodowa z owocami morza à la marinara
Składniki:
1 sałata lodowa
1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowo - ziołowego Knorr
250 g mieszanki owoców morza
250 g pomidorków koktajlowych
Pół pęczka natki pietruszki
30 g pestek słonecznika
50 g czarnych oliwek
1 cebulka
1 papryczka chili
80 ml oliwy
2 cytryny
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej na patelni oliwie i podsmaż pokrojone: cebulę, chili oraz czosnek.
Dodaj po chwili owoce morza i smaż jeszcze przez około 4 - 5 minut. Wszystkie składniki dopraw sokiem z cytryny i odstaw do ostudzenia.
Następnie dodaj Sos sałatkowy czosnkowo – ziołowy Knorr, który stanowić będzie doskonały dodatek do gotowej sałatki i całość wymieszaj.
Umyj i porwij na drobne kawałki liście sałaty lodowej, a następnie wrzuć je do miski.
Do sałaty dorzuć pestki słonecznika, przekrojone na pół oliwki, ćwiartki pomidorków oraz pokrojoną natkę pietruszki i porwane liście bazylii.
Tak przygotowaną sałatkę polej gotowym sosem z owocami morza. Wymieszaj całość i od razu podawaj do zjedzenia, np. dodatkiem z pieczywa.
Z fetą i kuskusem
„Prosta w przygotowaniu, a naprawdę bardzo smaczna, może być sałatka z dodatkiem kaszy kuskus i sera feta. Dodatkową zaletą jest fakt, iż można ją przyrządzić dosłownie w kilka chwil”, mówi szef kuchni Knorr.
Letnia sałatka z fetą i kuskusem
Składniki:
1 opakowanie kaszy kuskus
1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
1 świeży ogórek
250 g pomidorków cherry
1 opakowanie sera feta
200 g rucoli
3 łyżki wody
1 łyżeczka soli
100 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Wsyp do miski przygotowaną kaszę kuskus i zalej ją wrzącą wodą zgodnie z instrukcją z opakowania.
Następnie przykryj ją na około 2 – 3 minuty aluminiową folią. Po upływie tego czasu dolej do kaszy połowę oliwy i wszystkie składniki wymieszaj.
Pokrój w kostkę ser feta oraz ogórka. Pomidorki przetnij na pół. Wymieszaj warzywa z przygotowaną kaszą kuskus.
Sos sałatkowy grecki Knorr, który nada sałatce świeżego i oryginalnego smaku, wymieszaj z resztą oliwy i wodą.
Ułóż na talerzu umyte wcześniej dokładnie liście sałaty. Ułóż na wierzchu kuskus z warzywami i serem feta. Gotowe danie polej sosem i podawaj.
Z oliwkami
„W kategorii sałatek warto wzorować się na daniach pochodzących z Włoch – wszak właśnie tam gorąca temperatura i ciepły klimat determinują składniki popularnie serwowanych dań. Tutaj znakomity przepis na sałatkę z dodatkiem oliwek”, proponuje Murawski.
Sałatka włoska z oliwkami
Składniki:
8 młodych ziemniaczków
1 opakowanie nadziewanych papryką oliwek zielonych
6 plastrów bekonu
1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
100 g zielonej fasolki szparagowej
120 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki octu balsamicznego
Pół pęczka natki pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Umyj, ugotuj i odcedź ziemniaki, a następnie pokrój je na ćwiartki. Pokrój na ćwiartki także pomidorki. Posiekaj natkę pietruszki i odcedź z zalewy oliwki.
Usmaż na suchej patelni boczek, do momentu aż będzie chrupiący.
Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z oliwą, octem balsamicznym i wodą, według instrukcji na opakowaniu. Dzięki niemu sałatka smakować będzie znakomicie.
Wymieszaj w większej misce wszystkie składniki i zalej je gotowym sosem. Gotowe danie podawaj samodzielnie, albo jako smaczny dodatek do mięs czy ryb.
Z łososiem
„Wszystkich miłośników ryb zachęcałbym do wykorzystania w przepisie wędzonego łososia – w połączeniu z ziemniakami, selerem naciowym i czosnkiem przygotujemy wyjątkowo smaczną i kolorową sałatkę”, poleca szef kuchni Knorr.
Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i czosnkiem
Składniki:
200 g młodych ziemniaków
150 g wędzonego łososia
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona cebula
1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego Knorr
Pół pęczka świeżego koperku
1 cytryna
2 ząbki czosnku
6 łyżek oleju z pestek winogron
6 łyżek woda
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj i ugotuj ze skórką w lekko posolonej wodzie ziemniaki.
Następnie odcedź je i pozostaw do momentu, aż ostygną i przekrój na połówki.
Obierz z włókien przygotowane łodygi selera naciowego, a następnie pokrój je pod kątem w paski i sparz wrzątkiem.
Wędzonego łososia pokrój w cienkie paski, a cebulę w piórka. Koperek posiekaj drobno.
By przygotować dressing koperkowy, zacznij od starcia na drobnej tarce czosnku. Następnie, wymieszaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr, który świetnie smakować będzie jako uzupełnienie gotowego dania, z olejem i wodą. Do przygotowanego sosu dodaj jeszcze czosnek i sok z cytryny.
Wymieszaj w misce selera naciowego, koperek, cebulę, ugotowane ziemniaki, połowę łososia oraz sos. Przełóż na talerze gotową sałatkę. Posyp ja z wierzchu pozostałym łososiem i dla ozdoby udekoruj koperkiem.
Smacznego!