|
Przedstawiamy kilka inspiracji z różnych stron świata, które pomogą uczynić ten dzień wyjątkowym. Początków tradycji Dnia Matki doszukuje się w starożytnej celebracji bóstw płodności i urodzaju. Swój obecny kształt święto zawdzięcza jednak siedemnastowiecznej Anglii i zwyczajowi „Niedzieli u Matki”. W tym wolnym od pracy dniu, wręczano mamom drobne upominki w formie kwiatów i słodkości. Z czasem obyczaj ten upowszechnił się też w innych stronach świata. W różnych wariantach można znaleźć go w kalendarzach przeszło 140 państw. Najczęściej, bo aż w 63 krajach, ma miejsce w drugą niedzielę maja. Jak Dzień Matki celebrują inne narodowości?
Włoska Mamma w centrum uwagi
Dwa tygodnie przed polskimi obchodami, święto mam celebrowali m.in. Włosi - naród bardzo silnie kojarzony z umiłowaniem rodziny i tradycji. W kulturze Półwyspu Apenińskiego, „Mamma” jest bardzo ważną postacią. W dniu jej święta wszystkie dzieci spotykają się, by złożyć życzenia i podziękować osobie, dzięki której przyszły na świat. Wtedy też wyręcza się mamę we wszystkich obowiązkach, nie dopuszczając jej do żadnych prac domowych. – Popularnym zwyczajem podczas celebracji Dnia Matki jest świąteczny obiad w restauracji. Jego tradycyjne zwieńczenie stanowi kawa i włoski sernik w kształcie serca – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Aromatyczne espresso przygotowywane ze średnio palonej mieszanki dobrze łączy się z migdałową nutą deseru. Co równie ważne, charakteryzuje się ono pozytywnym wpływem na proces trawienia – dodaje ekspert. Jak przygotować tradycyjny włoski sernik dla naszych mam? Spód ciasta stanowią pokruszone ciasteczka amaretti, które po rozsypaniu w formie schładzamy przez 15 minut. Na wierzch wylewamy jednolitą mieszankę 500 gram serka ricotta, 250 gram serka mascarpone, zmielonych migdałów, odrobiny cukru, trzech jaj, łyżki mąki ziemniaczanej, startej skórki cytrynowej oraz aromatycznych ziaren wanilii. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i tak przygotowany sernik pieczemy przez ok. 45 minut.
Amerykanie na zakupach
W drugą niedzielę maja Dzień Matki obchodzą również mieszkańcy większości krajów europejskich, Chin i Stanów Zjednoczonych. W USA, tak jak w przypadku Walentynek czy Bożego Narodzenia, na pierwszy plan wysuwa się komercyjna strona święta. Jak wynika szacunków National Retail Federation, organizacji zajmującej się handlem detalicznym, w 2015 roku Amerykanie wydali rekordową sumę na prezenty dla mam – 21,2 miliardy dolarów. Pieniądze przeznaczyli przede wszystkim na kartki z życzeniami (786 milionów dolarów), kwiaty (2,4 miliardów), ubrania (1,9 miliardów) oraz biżuterię (4,3 miliardów). Co ciekawe, spora część ankietowanych zdecydowała się na zorganizowanie specjalnych aktywności relaksacyjnych, takich jak wizyta w SPA lub salonie kosmetycznym. Chętnie wręczano również sprzęty elektroniczne, przyrządy ogrodnicze i akcesoria domowe.
Dwa oblicza arabskiego święta
Bardzo interesująco wypada zestawienie powyższych zwyczajów z tym, co dzieje się w krajach arabskich. W bardziej liberalnych społecznościach islamskich obchody przebiegają podobnie jak w USA i we Włoszech. Różni je jedynie data. 21 marca mieszkańcy Egiptu czy Jordanii wręczają mamom kwiaty, czekoladki i zaproszenia do SPA. Ortodoksyjni muzułmanie nie obchodzą jednak tego święta. Wynika to przede wszystkim z braku akceptacji dla wpływów kultury zachodu. Uważają również, że szacunek i uznanie należą się matce przez cały czas, nie tylko podczas jednego dnia w roku.
Miłość ma smak słodyczy
W każdym ze sposobów postrzegania święta jest coś wartościowego. Amerykański gest, włoska potrzeba spotkania oraz arabski nakaz, by nieustannie wyrażać swoją wdzięczność za trud matki składają się na wzorcowe obchody poświęconego jej dnia. Jak połączyć te elementy? Dobrym pomysłem będzie zestawienie samodzielnie wykonanego podarunku z prezentem, dopasowanym do preferencji mamy. W myśl włoskiej tradycji warto przygotować słodki deser, który będzie idealnym zwieńczeniem popołudniowego świętowania. Dobrą propozycją na ciepłe, majowe popołudnie będzie Café liegeois, nazywana początkowo „kawą wiedeńską”. Bazą do przygotowania deseru jest aromatyczne espresso, lody (kawowe lub waniliowe) oraz bita śmietana. By Café liegeois osiągnęła pełnię smaku, warto jako składnika użyć mocno palonej kawy. Wydłużenie tego procesu eliminuje kwasowość. Jej miejsce zastępuje słodkawa, czekoladowa nuta. Tego typu mieszanki są idealną bazą przy tworzeniu napojów oraz deserów mlecznych.
Ciekawym pomysłem jest także panna cotta. Połączenie mleka, śmietanki, żelatyny i cukru, doczekało się rozmaitych modyfikacji. Sekretem, który pozwoli uzyskać nam puszysty i delikatny deser jest jednak właściwie dobrana śmietanka o zawartości tłuszczu 30-36%. Po wymieszaniu jej z mlekiem i wydrążoną laską wanilii oraz doprowadzeniu do wrzenia, dolewamy łyżkę świeżo zaparzonego espresso. Następnie dodajemy żelatynę, przelewamy całość do filiżanek i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem deser możemy przyozdobić startą czekoladą oraz listkami mięty.
Co oprócz samodzielnie przygotowanego deseru może przypaść do gustu naszym mamom? Sprawdzoną i bezpieczną propozycją są wizyty w SPA lub u kosmetyczki, które pozwolą na chwilę odpoczynku. – W myśl amerykańskiego zwyczaju, warto zastanowić się także nad zakupem akcesoriów domowych, np. ekspresu kapsułkowego. Jego zaletą jest stosunkowo niska cena i gwarancja przygotowywania aromatycznej kawy – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland, właściciela sklepu internetowego www.sklepsegafredo.pl. – Dobrym pomysłem będzie również zakup gotowych zestawów prezentowych, np. kawy w zestawie ze szklankami do caffè latte lub puszką do przechowywania kawy – dodaje ekspert.
|