w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Na Wielkanoc - pieczeń idealna
data publikacji: 21-03-2016 r.
Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie!
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego.

Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle efektownie. Ale wygląd to dopiero początek sukcesu. Prawda „leży… w środku” – dopiero po rozkrojeniu okaże się, czy pieczeń została właściwie przyrządzona. Ma być miękka i cechować się odpowiednią wilgotnością po upieczeniu. Solidny kawałek wymaga długiego pieczenia, więc mięso poddane wydłużonej obróbce termicznej może łatwo stracić soczystość.

Poniższe rady pomogą nam uniknąć wpadki i przygotować nie tylko soczystą, ale również wyjątkową w smaku pieczeń:

Wielkość i kształt

Jeśli zależy nam na soczystości mięsa, to koniecznie musimy wybrać większą porcję. Minimalna waga powinna wynieść 1 kg. W miarę możliwości starajmy się znaleźć kawałek posiadający regularny kształt.

Przed włożeniem do piekarnika warto mięso owinąć nićmi. Ważne, żeby nie były kolorowe, ale bezbarwne i bawełniane - na tyle trwałe, żeby nie zerwały się ani nie rozpuściły w trakcie pieczenia. Nici pozwolą zachować „zwarte” mięso, ale także osiągnąć foremny kształt, który pozwoli wypiec mięso równomiernie.

Obsmażamy

To niezawodna technika wielu szefów kuchni. Kawałek mięsa najpierw wrzucamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię z olejem lub oliwą. Obsmażamy z każdej strony bardzo krótką chwilę. Jak krótką? Wystarczy, że smażona strona mięsa zmieni kolor. To będzie znak, iż białko wierzchniej części uległo ścięciu, co spowoduje utrudnienie wydzielania soków na zewnątrz w trakcie pieczenia. Ta technika jest przydatna zwłaszcza w sytuacji przyrządzania cięższych mięs jak wieprzowina. Oto, jak radzi na wielkanocny stół przyrządzić ją Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: „Polecam pieczoną karkówkę w kruszonym pieprzu. Przyrządzenie tego dania zajmie tylko chwilę. Najpierw umyj mięso, osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie posyp Przyprawą do mięs Knorr, która nada jej wyrazisty smak, oraz czarnym pieprzem ziarnistym. Możesz też zastąpić pieprz czarny kolorowym, by pieczeń zyskała niebanalny wygląd. Tak przygotowaną karkówkę obsmaż na patelni, następnie włóż ją do piekarnika. Jeśli chcesz, żeby mięso było idealnie soczyste i kruche, użyj do pieczenia specjalnego rękawa lub też folii aluminiowej. Gdy mięso się piecze, możesz zająć się przygotowywaniem dodatków. Świetnie sprawdzą się w tej roli grillowane warzywa, różnego rodzaju surówki, np. z papryki i tartych buraków, czy też ziemniaki z koperkiem. Gotowa karkówka smakuje równie wspaniale na ciepło, jak i na zimno, pokrojona w plasterki i podawana z pieczywem”.

Wielkanocna karkówka z kruszonym pieprzem

Składniki:

- karkówka - 600 g

- Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki

- pieprz czarny ziarnisty - 5 łyżek

- olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Ziarna pieprzu pokrusz lekko w moździerzu. Mięso umyj i osusz.
Karkówkę posyp równomiernie przyprawą Knorr, by nadać jej wirazisty smak, a następnie pieprzem. Ziarna pieprzu dociśnij dłonią.
Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony, a następnie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 50 minut. Jeśli chcesz, aby twoja karkówka była jeszcze bardziej soczysta po obsmażeniu, upiecz ją w folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia.
Marynujemy

Przyprawy mogą zagwarantować wyłącznie wspaniały smak? Otóż nie tylko! Suszone warzywa i zioła mogą pozwolić cieszyć się nie tylko wybornym aromatem, ale też innymi atrybutami naszej idealnej pieczeni.

„Marynaty to sprawdzony sposób na doprawienie mięsa. Jednak nie wszyscy wiedzą, że oprócz smaku poprawiają również strukturę naszej pieczeni, nadając jej nie tylko niesamowity zapach, ale również apetyczny wygląd. Trzeba pamiętać, żeby marynatę przyrządzać z przynajmniej jednym składnikiem zawierającym kwas - może to być ocet, sok z cytryny czy lekkie alkohole, jak wino lub piwo. Wybór przypraw należy do nas, ale trzeba pamiętać, by dobrać odpowiednie ich proporcje – w przeciwnym razie niektóre w nadmiarze mogą zdominować smak mięsa. A przecież mają inne zadanie – mają go podkreślić. Znakomicie pomoże w tym także Przyprawa do mięs Knorr, której składniki już zostały zestawione w odpowiednich proporcjach. Mięso należy marynować kilkanaście godzin, a większe kawałki można nawet dwie doby”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Karkówka będzie potrzebowała dłuższego marynowania, ale cierpliwość wynagrodzi fantastycznym smakiem. Będzie można się o tym przekonać, próbując przyrządzić ją według poniższej receptury.

Karkówka pieczona podana w sosie rozmarynowym

Składniki:

- schab karkowy – 1,5 kg

- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 szt.

- Przyprawa do mięs Knorr - 3 łyżki

- rozmaryn świeży - 2 gałązki

- czosnek – 5 ząbków

- olej roślinny - 130 ml

- musztarda francuska - 3 łyżki

- cebula szalotka, mała - 1 szt.

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso ponakłuwaj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa, rozkładając cały czosnek.
Przygotuj aromatyczną marynatę do mięsa - Przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok - posłuży do przygotowania sosu.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Mięso podawaj z sosem.
… albo nacieramy

Jeśli nie zamierzamy marynować, przed pieczeniem można mięso po prostu natrzeć przyprawami. Pozwoli nam to uzyskać wyborny smak, ale także zagwarantuje mięsu rumiany kolor, który przyciągnie wzrok każdego gościa. Przyprawy do wieprzowiny i pikantnego kurczaka Knorr idealnie przywrą do pieczeni, udoskonalą smak i wygląd dania. Jak w przypadku świątecznej pieczonej szynki:

Świąteczna szynka pieczona

Składniki:

- szynka wieprzowa – 1,5 kg

- Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opak.

- sól peklująca - 3 łyżki

- miód - 3 łyżki

- pomarańcze - 2 szt.

- zmielone goździki - 4 szt.

- cynamon - szczypta

Sposób przygotowania:

Szynkę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr oraz solą peklującą – tak przygotowana zachwyci intensywnością smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki.
Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut.
Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie skarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku.
Smacznego!

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Na Wielkanoc - pieczeń idealna



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB