Ma jeszcze kilka innych zalet: jest zdrowy, powszechnie dostępny i tani.
Ziemniaki, niby nieodłączny element naszej kuchni, a jednak wciąż niedoceniany. A przecież obok puree, kopytek czy placków ziemniaczanych można wyczarować z nich wiele smakowitych potraw. Do tego są sycące, niewymagające i wbrew stereotypom, pełne cennych składników odżywczych i minerałów – od błonnika, białka, po węglowodany czy magnez i potas.
Sposobów na wykorzystanie ziemniaków jest wiele. Na ich bazie możemy stworzyć całe dzienne menu – od śniadania, przez obiad i deser, po kolację. Mogą stanowić główny składnik dania lub jeden z wielu jego elementów. Ziemniaki świetnie komponują się z innymi warzywami, ziołami, a nawet twarogiem czy żółtym serem. Wszystko zależy od naszej twórczej inwencji i chęci. Poniżej przedstawiamy przepisy, które pozwolą odkryć to wspaniałe warzywo na nowo. Polecamy!
Omlet z ziemniakami – czyli tortilla de patatas
Składniki:
2 jajka
2 ugotowane średnie ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
kawałek sera gruyère
TABASCO® Habanero Sauce
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypiorek
sól
pieprz
masło lub oliwa z oliwek o smażenia
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza „wtłoczymy” ubijając jajka).
2. Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero Sauce, następnie dodaj posiekany szczypiorek.
3. Ziemniaki pokrój na kawałki, przysmaż na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno czosnkiem i gałązką rozmarynu.
4. Zalej je masą z jajek, posyp obficie startym serem gruyère, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cała masa dobrze się zetnie.
5. Omlet podawaj z kwaśną śmietaną i, w przypadku miłośników mocnych wrażeń, z większą ilością TABASCO® Habanero Sauce.
Masala słodkie ziemniaki i bakłażan
Składniki:
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
45 dag słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w 2,5 cm kawałki
1 mały bakłażan pokrojony w 2,5 cm kawałki
2 cukinie, pokrojone w plasterki
1 czerwona papryka, pokrojona, bez nasion
2 łyżki pasty carry (średnio ostrej)
40 dag pokrojonych pomidorów
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman Less Salt
300 ml wywaru warzywnego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
15 dag jogurtu naturalnego
świeża kolendra posiekana do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni, dodaj cebulę i smaż delikatnie przez 5 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj przez kolejne 5 minut.
2. Następnie dodaj bakłażan i cukinię i smaż przez kolejne 5 minut jeszcze przed dodaniem czerwonej papryki. Po czym wymieszaj wszystkie składniki z pastą curry.
3. Dodaj pomidory, sos sojowy Kikkoman Less Salt oraz wywar z warzyw i doprowadź do wrzenia.
4. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne 30 minut, lub do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
5. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z jogurtem i wlej do patelni. Duś wszystko na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotuj 2-3 minuty dłużej, następnie posyp kolendrą i podawaj z gotowanym ryżem, indyjskim pieczywem i czatnim.
Smacznego!