w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Małą czarną, proszę!
data publikacji: 20-07-2015 r.
Rocznie na świecie wypija się 400 mld filiżanek kawy. W oparciu o lokalne zwyczaje i dostępność produktów, niemal każde z państw opracowało własne receptury, sposoby przygotowania czy serwowania „małej czarnej”.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
W przeddzień wakacyjnych wyjazdów, podpowiadamy jak zamówić ulubioną kawę pomimo barier językowych i kulturowych.
Jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do zamawiania w polskich restauracjach „zwykłej kawy”, we Włoszech może zaskoczyć nas fakt, że przy tej samej prośbie otrzymamy tradycyjne espresso o objętości 30 ml. Chcąc napić się naparu przygotowywanego popularną w Polsce metodą „po turecku”, należy pamiętać, że w państwach arabskich tym mianem określa się proces parzenia w specjalnym tygielku. Zamówienie „małej kawy” w Stanach Zjednoczonych może natomiast okazać się nie lada wyzwaniem. W tamtejszych punktach gastronomicznych w efekcie zwyczajowego rozcieńczania wodą, kawa przybiera na ogół rozmiar wykraczający poza europejskie standardy. O czym jeszcze warto wiedzieć zanim zdecydujemy się na wizytę w zagranicznej kawiarni? Czym mogą zaskoczyć nas tamtejsi gastronomowie?

„Caffè” w ojczyźnie espresso
Wymarzonym celem wakacyjnej podróży kawoszy jest z pewnością słoneczna Italia. To właśnie stamtąd pochodzą najpopularniejsze kawowe napoje, takie jak cappuccino czy caffè latte. - Decydując się na wyjazd do Włoch, warto pamiętać, że napary z dodatkiem mleka są przez mieszkańców półwyspu apenińskiego spożywane głównie w godzinach porannych. Dobrze bowiem komponują się ze śniadaniem – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Po południu, szczególnie po posiłkach, króluje espresso. Aby zamówić ten tradycyjny napój, używa się zwrotu „un caffè, per favore” – dodaje ekspert. Podczas wizyty we włoskich kawiarniach warto jednak wypróbować inne propozycje. W tamtejszych menu możemy znaleźć bowiem nawet 40 kawowych napojów. Co ciekawe, każdy z rejonów tego państwa opracował własną, charakterystyczną recepturę – i tak, będąc w Turynie możemy skosztować bicerin, czyli espresso z dodatkiem śmietanki i czekolady. W Piemoncie wymyślono natomiast marocchino – serwowane w szklaneczce espresso, wzbogacone mleczną pianką oraz sypką czekoladą. Warto także pamiętać, aby przy zamówieniu nie używać zwrotu „latte”, gdyż zamiast caffè latte możemy otrzymać samo podgrzane mleko.

Francja mlekiem płynąca
W przeciwieństwie do Włochów, mieszkańcy Francji lubują się klasycznym espresso i kawami z dodatkiem mleka niezależnie od pory dnia. Flagową propozycją menu tamtejszych kawiarni i restauracji jest cafè au lait. Sprawdza się ono doskonale w towarzystwie tradycyjnego, słodkiego śniadania, np. croissantów z konfiturą lub miodem. Co ciekawe, Francuzi serwują ją zwykle w półlitrowych miseczkach – tak, by móc maczać w niej świeże pieczywo. Cafè au lait dobrze komponuje się także z poobiednim deserem. Francja słynie również z ciekawych propozycji będących alternatywą dla słodkich przekąsek czy ciastek. Cafe liegois to kawa podawana z lodami waniliowymi i śmietanką, dzięki czemu stanowi doskonały wybór w czasie upalnych dni. Wielbicielom intensywniejszych smaków polecane jest natomiast cafe fouette, czyli napój z dodatkiem rumu, ubitej śmietany oraz startej czekolady. Warto także wspomnieć, że zarówno we Francji, jak i Włoszech, mało popularne jest picie herbaty. Turystów zamawiających ten napój, często zaskakuje się pytaniem, czy źle się czują. Herbaciany napar jest bowiem zwykle przygotowywany dla osób chorych.

Szybka kawa po amerykańsku
Kawoszy przyzwyczajonych do delektowania się „małą czarną”, serwowaną w eleganckiej, podgrzanej filiżance, zaskoczyć mogą zwyczaje panujące w Stanach Zjednoczonych. Nie jest tajemnicą, że Amerykanie cenią posiłki i napoje podawane w dużych porcjach – co także praktykowane jest w przypadku kawiarni. Najbardziej popularna kawa to ta z ekspresu przelewowego, dlatego przyjmuje ona najczęściej większą objętość, w efekcie czego rozmiar duży, serwowany w europejskich kawiarniach, będzie w Stanach Zjednoczonych określany mianem małego lub średniego. Co ciekawe, przyzwyczajenie Amerykanów do dużej, wodnistej kawy, stało się przyczyną powstania jednego z popularnych obecnie kawowych napojów. Podczas II Wojny Światowej, stacjonujący we Włoszech amerykańscy żołnierze nie potrafili odnaleźć się w „ojczyźnie espresso”. 30 ml kawowa esencja była dla nich za mocna i za mała. Włoscy bariści zaczęli więc serwować podwójne espresso w dużej filiżance, dodając dzbanek gorącej wody, tak aby pijąca osoba mogła sobie dodać odpowiednią dla niej ilość wody. Dziś ta receptura znana jest pod nazwą Caffè Americano. Co równie ważne, w większości amerykańskich lokali sieciowych, kawa podawana jest w papierowych kubkach. Wynika to przede wszystkim z szeroko rozwiniętej świadomości ekologicznej i niechęci do korzystania z środków czystości koniecznych do mycia ceramicznych filiżanek. Za takim rozwiązaniem przemawia także możliwość wygodnego wzięcia kawy na wynos.

Skandynawskie rytuały kawowe
Nie bez powodu mieszkańcy państw skandynawskich od lat zajmują czołowe pozycje w rankingu największych kawoszy na świecie. Wysokie spożycie kawy jest powodowane przede wszystkim niemal nieprzerwaną obecnością tego napoju w rozkładzie dnia Skandynawów. Delektowanie się tym napojem jest dla nich tak ważne, że powszechnie akceptowalnym w szwedzkich miejscach pracy zwyczajem stała się tzw. „fika”, czyli przerwa na odpoczynek z filiżanką aromatycznego naparu i słodką przekąską w dłoni. Mieszkańcy Skandynawii udają się wtedy wraz z przyjaciółmi do kawiarni lub biurowej stołówki. Decydując się na wizytę w lokalu gastronomicznym, warto więc pamiętać że w godzinach południowych mogą być one przepełnione. W przestrzeni domowej picie kawy odbywa się natomiast przy specjalnych, niskich stolikach kawowych. Również w tym przypadku Skandynawowie delektują się jej smakiem w towarzystwie przyjaciół i znajomych.

Azjatyckie pobudzenie z kawą w tle
Ze względu na typowe dla państw azjatyckich wysokie temperatury, kawa jest tam często serwowana w wersji mrożonej jako napój o orzeźwiających i pobudzających właściwościach. W Tajlandii, kawowy napar w tej formie przygotowywany jest z dodatkiem soi, kukurydzy, sezamu, mleka, syropu smakowego i przypraw. Powstały w ten sposób oliang, sprzedawany jest w plastikowych workach na ulicach lub w wysokich szklankach w tamtejszych kawiarniach. Warto pamiętać, że kuchnia azjatycka jest również silnie związana z tradycyjnymi rytuałami picia herbaty. – Ciekawą propozycją, wartą wypróbowania podczas wyjazdu do Chin jest Hongkong Espresso, czyli naturalna alternatywa dla napojów energetycznych. O jego silnym działaniu pobudzającym decyduje połączenie kofeiny i teiny, zawartych w espresso i 70 ml czarnej lub zielonej herbaty – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Kompozycja ta jest dla smaku wzbogacana odrobiną mleka i cukru. Ze względu na powszechną dostępność wszystkich składników, taki pobudzający napój możemy z łatwością przygotować samodzielnie w domu – dodaje ekspert.

Arabskie bogactwo smaków w filiżance
Wielbicielom kulinarnego eksperymentowania do gustu przypadną kawowe zwyczaje państw arabskich. Tamtejsza kuchnia bogata jest w różnorodne, aromatyczne przyprawy, chętnie wykorzystywane również w przygotowywaniu „małej czarnej”. Typowymi napojami są: tzw. „kawa po beduińsku” z dodatkiem kardamonu oraz „kawa po ormiańsku”, parzona z kostką cukru zanurzoną wcześniej w alkoholu. Zamawiając napar w arabskich lokalach, należy wiedzieć, że zwyczajowo jest on bardzo słodki. Zwolennicy tradycyjnej czarnej kawy powinni więc uprzedzić obsługę, że preferują napój bez dodatku cukru.

autor: / źódło: / opracowanie:
Segafredo Zanetti
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Małą czarną, proszę!



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB