|
|
Matjasy
|
|
Otoczeni różnorodnością smaków pochodzących z najdalszych zakątków świata, często wracamy do wspomnień o pięknym lnianym obrusie, porcelanowej zastawie oraz wspaniałym smaku tradycyjnych potraw.
|
|
|
|
|
Osobom, które z rozrzewnieniem wspominają spotkania przy rodzinnym stole i chciałyby je odtworzyć, Lisner proponuje powrót do korzeni, do najlepiej znanych i najbardziej cenionych smakołyków, a takimi wśród śledzi są matjasy. Dzięki nowym, wyjątkowym produktom Lisnera nawet Ci, którym brak czasu nie pozwala na kultywowanie tradycji, mogą wyczarować potrawy dorównujące sekretom babcinej kuchni.
Matjasy to najbardziej znany, delikatny gatunek śledzia. Stanowi nieodłączną pozycję staropolskiego menu, zarówno jako samodzielne danie, jak i składnik potraw bez których trudno jest sobie wyobrazić świąteczny stół. Jednak wyjątkowe chwile, w których zwracamy się ku tradycyjnym zwyczajom nie muszą być równoznaczne z czasochłonnymi przygotowaniami i godzinami spędzonymi w kuchni. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którzy pragną pogodzić wyborny smak i najwyższą jakość produktu z łatwym sposobem przyrządzania specjałów, firma Lisner oferuje nowe produkty - matjasy z dodatkami.
Filety śledziowe w oleju z dodatkiem pieprzu, majeranku lub papryki to kwintesencja tradycyjnego smaku połączonego ze szczyptą aromatycznych przypraw. Są idealną bazą do przyrządzenia wyśmienitych potraw, cenionych przez miłośników polskiej kuchni. Co więcej, dzięki swoim dodatkom, mogą stanowić samodzielne, gotowe do spożycia danie, nie wymagające czasochłonnego przygotowania. Propozycja ta z pewnością przypadnie do gustu osobom pragnącym pogodzić tradycję z nowoczesnością.
Filety śledziowe a’la Matjas w oleju to propozycja skierowana do wszystkich tych, którzy preferują znane smaki i sprawdzone receptury. Słynące z doskonałej jakości filety marki Lisner, w połączeniu z odrobiną oleju, tuż po otwarciu mogą stanowić dodatek dań głównych, być serwowane jako przystawka lub składnik różnorodnych sałatek. Matjas wędzony dzięki subtelnej nucie aromatu wędzonej ryby zapewnia potrawom charakterystyczny smak i zapach. Dzięki temu urozmaiceniu tradycyjne dania nabierają nowego wymiaru. Produkt świetnie sprawdza się jako składnik przystawek lub sałatek.
Matjas korzenny to idealna propozycja dla osób poszukujących oryginalnego smaku w tradycyjnych aranżacjach. Kompozycja delikatnego mięsa śledzia zanurzonego w ziołowym aromacie gałki muszkatałowej oraz goździków sprawia, że matjasy stanowią doskonałą podstawę sałatek lub przystawek.
|
|
|
ostatnio dodane:
pokrewne forum:
przeczytaj także:
|
|
przejdź do tematu Matjasy aby komentować bezpośrednio na forum. | artykuł ma 9 komentarzy - ostatnie to:
ela_42 napisała: (w dniu: 27-11-2006 10:17)
lubie sledzie
robie je raz w smietanie, raz w oleju sa pyszne
moze ktos wyprobuje w smietanie
oto przepis:
wymoczone matjasy, pokroic w drobne kawalki, wydusic 2 zabki czosnku, wymieszac razem smietane z majonezem, dodac do tego korepku i polaczyc dokladnie wymieszajac
smacznego gracja napisała: (w dniu: 28-11-2006 17:57)
Dalia napisała: |
gracja napisała: |
Dalia, jakie ty smaki lubisz ? |
kwaśne Gracja, kwaśne |
Muszę więc poszukać
Znalazłam..
Pyszny śledź z marynowanymi grzybkami
1. słoiczek marynowanych maślaków (mogą być inne)
2. 5-6 płatów śledzi solonych lub z oleju
3. 1 duża cebula
4. 3-4 łyżki oleju
5. pieprz
Śledzie solone wymoczyć w wodzie, natomiast śledzie w oleju odsączyć. Pokroić śledzie, grzybki i cebulę w kostkę.Polac olejem tak by się składniki nie kleiły.Doprawić pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę. Podając udekorować liskiem zielonej piertuszki.
Sałatka im dłuzej stoi, tym jest smaczniejsza,ale kto jej pozwoli tyle czekać? to jedna z moich ulubionych sałatek. gracja napisała: (w dniu: 28-11-2006 18:18)
Może jeszcze takie ostre
Śledź na ostro
4-6 śledzi albo filetów śledziowych,
mały słoiczek grzybków marynowanych,
3-5 ogórków konserwowych,
2 jaja na twardo,
słoiczek majonezu,
2-3 łyżki stołowe gęstej śmietany,
pieprz, sól, cukier do smaku.
Śledzie namoczyć, starannie obrać i pokroić w drobną kostkę. Jaja również posiekać bardzo drobniutko. Majonez połączyć ze śmietaną, przyprawami i wcześniej pokrojonymi grzybkami oraz ogórkami. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać sosem.
Smacznego
zaloguj się aby napisać własny komentarz
|
|