Deprecated: Implicit conversion from float 250516.00000000003 to int loses precision in /home/www/byckobieta.pl/includes/bbcode.php on line 322
Kawowe podróże

w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Kawowe podróże
data publikacji: 29-06-2015 r.
Osobom, które planują podczas urlopu udać się w dalekie podróże, z pewnością będzie dane spróbować przysmaków lokalnych kuchni. Tym, którzy chcieliby przeprowadzić kulinarne eksperymenty...
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
we własnych „czterech kątach”, polecamy egzotyczne receptury na orzeźwiające napoje kawowe.

Choć historyczną „ojczyzną kawy” jest Etiopia, dziś niemal każde państwo na świecie opracowało własną recepturę przygotowywania „małej czarnej”. Metoda parzenia, sposób serwowania, kompozycja dodatków, nietypowe akcenty smakowe – we wszystkich tych elementach wyraża się różnorodność lokalnych receptur, potwierdzająca niezwykłe bogactwo smaku kawy. Choć i w naszym kraju popularnością cieszą się propozycje innych państw, jak np. włoskie cappuccino czy greckie frappé, w letnich miesiącach warto sięgać po orzeźwiające zmysły i orzeźwiające kawy z egzotycznymi dodatkami. Skąd zasięgnąć kulinarnych inspiracji?

Karaibskie wzmocnienie
Skarbnicą oryginalnych receptur kawowych są państwa basenu Morza Karaibskiego, w przypadku których o charakterze kuchni zadecydowały zarówno wpływy indiańskie, europejskie i afrykańskie, jak i późniejsze oddziaływanie azjatyckich przybyszów. Zwolennikom mocniejszych smaków, do gustu przypadnie Jamaican Coffee, przyrządzona na bazie aromatycznych alkoholi. Do jej przygotowania wykorzystuje się ok. 30 ml ciemnego rumu oraz 30 ml kawowego likieru. Po zmieszaniu trunków w filiżance, dolewamy świeżo zaparzony napar kawowy, a następnie ozdabiamy wierzch bitą śmietaną i startą czekoladą. Podobną kompozycją smaków charakteryzuje się Caribbean Coffee. Mieszance ciemnego rumu i kawy, towarzyszy w niej odrobina brązowego cukru oraz mleczka kokosowego. – Decydując się na samodzielne przygotowanie napojów z alkoholem, warto pamiętać o odpowiednim dobraniu mieszanki kawy, której bukiet smakowy skomponuje się z aromatem dodatków – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – W przypadku słodkich trunków, np. likierów, dobrze sprawdzą się kawy z przewagą szlachetnej Arabiki. Wytrawne propozycje skomponujmy natomiast z mieszankami o większej zawartości nieco ostrzejszej w smaku Robusty – dodaje ekspert.

Korzenny aromat z Ameryki
W Ameryce Środkowej i Południowej, gdzie mieszczą się rozległe uprawy drzewa cynamonowego, w kawowych przepisach bardzo często znaleźć można propozycje wzbogacone tym korzennym dodatkiem. W okresie letnim, kiedy wysokie temperatury dają nam się we znaki, warto wypróbować brazylijski przepis na orzeźwiający koktajl na bazie kawy mrożonej. Do jego przyrządzenia posłuży świeżo zaparzone espresso, 30 ml mleka oraz dwie łyżki tradycyjnego, brazylijskiego alkoholu Cachaça, wykorzystywanego w popularnym drinku Caipirinha. Całość wlewamy do shakera i mieszamy wraz z kostkami lodu. Napój przelewamy do wysokiej szklanki, dodając laskę cynamonu. Zwolennikom kaw w wersji na ciepło, polecane jest natomiast meksykańskie Cafe de Olla. Tajemniczym składnikiem tej propozycji jest piloncillo, czyli nierafinowany cukier w formie zwartego bloku. Przy samodzielnym przygotowaniu naparu, przysmak ten można zastąpić brązowym cukrem. Przyrządzenie Cafe de Olla rozpoczynamy od zagotowania litra wody i dodania do niej laski cynamonu oraz dwóch łyżek stołowych cukru. Gdy zacznie ona wrzeć, dodajemy cztery łyżki kawy mielonej i mieszamy. Odstawiamy mieszankę na ok. 5 minut do ostygnięcia, a następnie za pomocą sitka, przelewamy do filiżanek.

Azjatyckie kompozycje smakowe
Napoje kawowe, których oryginalne receptury powstały w państwach Azji Południowej, charakteryzują się bogatą kompozycją składników. Z uwagi na długotrwałe okresy wysokich temperatur, tamtejsze propozycje przygotowywane są głównie jako smaczny sposób na szybkie orzeźwienie. – W kawach mrożonych, których głównym składnikiem jest mleko, dobrze sprawdzają się mieszanki średnio palone. Ich intensywny aromat idealnie komponuje się z mlecznymi dodatkami, tworząc połączenie o świetnie zbalansowanym smaku – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Decydując się na przyrządzenie azjatyckich propozycji pobudzających, np. wietnamskiego Ca phe da, warto wybrać kawę bardzo mocno paloną, która dzięki wyrazistym nutom, będzie dominować nad smakiem mleka – dodaje ekspert. Co jeszcze ma do zaoferowania azjatycka kuchnia? Tajski Olinag to mrożony napój, którego tradycyjny skład zawiera kawę, kukurydzę, soję, mleko, syrop smakowy oraz przyprawy. Przyrządzany na bazie tych produktów, sprzedawany jest w plastikowych workach na ulicach Tajlandii. We własnym domu Olinag można przygotować z łatwiej dostępnych składników. Do garnka wlewamy śmietankę oraz mleko w proporcjach 1:1, dodając do nich świeżo rozgniecione ziarna kardamonu oraz dwie łyżki brązowego cukru. Po podgrzaniu, odstawiamy na ok. 15 minut, a gdy ostygnie – dolewamy odrobinę olejku migdałowego. Następnie, do wysokiej szklanki wypełnionej lodem, wlewamy kolejno przyprawione mleko i aromatyczne espresso

autor: / źódło: / opracowanie:
Segafredo Zanetti
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Kawowe podróże



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?
Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB