w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Warzywa, owoce i ryby z grilla
data publikacji: 12-05-2015 r.
Jest kilka rzeczy pewnych na tym świecie, w tym to, że właśnie w całej Polsce zaczął się sezon na grilla. Oficjalny początek przypadł na miniony długi weekend majowy, ale grillowe święto Polaków trwa aż do później jesieni.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Długo grill był wyłącznie domeną miłośników mięsa - kiełbasa, karkówka, boczek, udka z kurczaka, wiadomo… W ostatnich latach menu grillowe jednak mocno ewoluowało i równie popularne na grillu stały się ryby, warzywa, a nawet owoce.

Ta zmiana kultury grillowania cieszy zwłaszcza rzesze wegetarian - na ruszt wrzucamy coraz to ciekawsze połączenia składników i w wachlarzu dań każdy znajdzie coś dla siebie. Ogranicza nas właściwie tylko własna wyobraźnia i ewentualnie przyzwyczajenia naszych kubków smakowych. Ale do rzeczy - pyszne menu na grilla bez mięsa skomponował Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Na pierwszy ogień - ryby

„Obserwujemy, że Polacy coraz częściej przygotowują na grillu ryby. Najczęściej wybieramy dorsza, łososia oraz pstrąga. Ryby są dość delikatnym mięsem, dlatego nie wymagają długiego marynowania. Wystarczy na chwilę zanurzyć je w odpowiedniej kompozycji ziół i przypraw, a pół godziny to maksymalny czas, jaki ryba potrzebuje, by nasiąknąć marynatą” - mówi Piotr Murawski. Smak ryb doskonale podkreślą świeże zioła oraz sosy z dodatkiem pieprzu czy czosnku. Najważniejsze rzeczy, o których warto pamiętać przy grillowaniu ryb, to:

- nigdy nie grillujemy zamrożonych ryb,
- większe kawałki można grillować bezpośrednio na ruszcie lub zawinięte w folię,
- dla mniejszych kawałków idealne będą tacki aluminiowe lub specjalnie przeznaczone na grilla koszyczki na ryby,
- dla ryby o grubości 2,5-3 cm wystarczy 10 minut opiekania na ruszcie,
- do ryb zawiniętych w folię warto dodać warzywa, które później będą doskonałym uzupełnieniem dania.

„Mój ulubiony przepis na rybę z grilla to Pieczony dorsz z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią oraz sosem pieprzowym” - zdradza Piotr Murawski. „Do ryby zazwyczaj opiekam na grillu bagietkę. Przed położeniem na ruszt, skrapiam ją oliwą i nacieram ząbkiem czosnku”. Szczegóły receptury poniżej.



Składniki:

4 duże filety z dorsza

8 sztuk pomidorów suszonych w oliwie

3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

1 sztuka cebuli czerwonej

2 garście rukoli

2 łyżki parmezanu w płatkach

kilka listków świeżej bazylii

4 łyżki sosu Green Pepper Hellmann’s

1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego Knorr

Sposób przygotowania:

Przekrój filety na dwie równe połówki. Posmaruj je z każdej strony sosem pieprzowym Hellmann’s. Na czterech filetach połóż po 2 pomidory suszone, listki bazylii oraz krążki cebuli. Każdą tak przygotowaną porcję przykryj drugą połową ryby. Porcje ryby owiń folią aluminiową, następnie połóż na grillu i opiekaj przez około 10 minut. W połowie czasu pieczenia przewróć rybę na drugi bok.
Do szklanki wlej sos sałatkowy Knorr i rozmieszaj go z trzema łyżkami wody, dodaj oliwę z suszonych pomidorów. Opukaj rukolę i zmieszaj ją z płatkami parmezanu, całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Grillowaną rybę odwiń z folii i wyłóż na talerz. Podawaj z sałatą i bagietką lub ziemniakami.

A może kuchnia meksykańska?

Kto powiedział, że wegetarianin wyjdzie z grillowego przyjęcia głodny, ten się bardzo pomylił! Kolejną propozycją jest tortilla z warzywami i dodatkami. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników tortilla staje się pełnoprawnym, sycącym daniem, a co najważniejsze - smakuje wybornie! Wypróbujmy farszu powstałego z połączenia sezonowych warzyw (papryki, cukinii), sera feta, kiełków słonecznika i uprażonych orzeszków piniowych. Kropkę nad „i” postawimy, odpowiednio przyprawiając całość sosem czosnkowym lub Samba Hellmann’s, który dzięki swojej wyrazistości podkreśli składniki meksykańskiego dania.

A oto przepis na Wegetariańskie grillowane tortille z warzywami i kiełkami słonecznika

Składniki:

4 sztuki placków tortilli

1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr

½ cukinii

1 sztuka papryki czerwonej

1 sztuka papryki zielonej

1 sztuka cebuli czerwonej

50 g sera feta

1 łyżka orzeszków piniowych lub pestek słonecznika

4 łyżki sosu Samba Hellmann’s

4 łyżki sosu czosnkowego Hellmann’s

3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Umyj warzywa i pokrój jej w cienkie paski. Na patelnię wlej oliwę z oliwek i delikatnie podsmaż czosnek oraz warzywa. Dla uzyskania lepszego smaku dodaj przyprawę uniwersalną Delikat Knorr. Na dobrze rozgrzanej patelni upraż orzeszki. Posmaruj placki tortilli Sosem Samba Hellmann’s. Wymieszaj warzywa z pokruszonym serem, kiełkami i uprażonymi orzeszkami, całość nałóż na placek tortilli. Następnie zwiń tortillę, tak ciasno, aby farsz nie wydostawał się poza nią. Na rozgrzanym grillu połóż i upiecz zwinięte tortille. Gdy tortille upieką się, przekrój je pod skosem i przełóż na talerze. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym Hellmann’s.

Prosto ze smakiem

Dawniej pierwsze skojarzenie z grillem równało się kiełbasce zanurzonej w plamie z ketchupu - oczywiście nic w tym złego, bo przysmak to sprawdzony i posiadający rzeszę zwolenników. Jednak od czasu przysłowiowej kiełbaski wymyślono tak wiele grillowych wariacji, że aż miło! Oczywiście przodują w tworzeniu tych wariacji wegetarianie, którzy z warzyw i innych bliskich sobie przysmaków wyczarowują prawdziwe cuda. Takie choćby na przykład Łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem i ostrym sosem czosnkowym - prawdziwa poezja dla podniebienia. Podstawą dania są pieczone na grillu ziemniaki, które przyozdabia się tym, co najsmaczniejsze: serem, łososiem i oczywiście sosem, najlepiej ostrym. Jak zaskoczyć gości i domowników? Oto przepis:



Składniki:

4 sztuki upieczonych ziemniaków średniej wielkości

4 plastry łososia wędzonego

1 sztuka cukinii

4 łyżki startego sera cheddar

1 sztuka cebuli czerwonej

1 łyżka przyprawy do złotego kurczaka Knorr

4 łyżki Sosu czosnkowego Hellmann’s

1 garstka kiełków słonecznika

2 łyżki oliwy z oliwek

kilka kropel sosu tabasco

Sposób przygotowania:

Przekrój wzdłuż ziemniaki i wydrąż je, aby powstały łódeczki. Posyp je przyprawą Knorr. Miąższ, który pozostał po wydrążeniu, skrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulę oraz cukinię. Gdy składniki się podsmażą, zdejmij je z ognia i dodaj miąższ z ziemniaków, starty ser oraz pokrojonego drobno łososia. Całość przypraw i dokładnie wymieszaj. Powstały farsz ułóż na łódeczki z ziemniaków i przełóż na rozgrzanego grilla. Do miseczki nalej sos czosnkowy Hellmann’s oraz sos tabasco, połącz je i dokładnie wymieszaj. Ziemniaczane łódeczki z farszem opiekaj około 10 minut. Gotowe należy przełożyć na talerz i udekorować kiełkami słonecznika. Najlepiej podawać z sosem Hellmann’s

Owoce? Sery? Oczywiście!

Po głównym daniu czas na przekąski i smakołyki z grilla na deser. „Polecam szczególnie grillowane plastry cebuli, bakłażana, paprykę, cykorię, które można podawać z rozmaitymi sosami. Modne stają także owoce z grilla - pieczone jabłka czy banany. No i oczywiście sery! Kawałki parmezanu czy mozzarelli zapieczone w pergaminie razem z pomidorami czy klasyczny camembert - uwielbiam!” – mówi Piotr Murawski. Smacznego!

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Warzywa, owoce i ryby z grilla



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Jak uniknąć próchnicy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB