Ile go potrzebujemy, jak go dawkować i jakie objawy powinny budzić nasz niepokój? Odpowiedzi udziela mgr farmacji Marta Jajko z Apteki Medicover we Wrocławiu.
Jaka jest rola magnezu w naszym organizmie?
Marta Jajko: Magnez poprawia pamięć i koncentrację, zmniejsza pobudliwość komórek nerwowych - działa uspokajająco i poprawia nastrój. Z tego powodu osoby narażone na długotrwały stres oraz wysiłek umysłowy, a także z tendencją do stanów depresyjnych powinny w szczególności zadbać o prawidłowy poziom tego pierwiastka w swoim organizmie. Magnez obniża też ciśnienie krwi, chroni serce przed niedotlenieniem i zaburzeniami rytmu, działa przeciwzakrzepowo, a także zapobiega rozwojowi miażdżycy. Ten cenny pierwiastek odpowiada również za kurczliwość mięśni, buduje nasze kości, wpływa korzystnie na płodność, a także wzmacnia odporność. Ze względu na ogromną rolę, jaką odgrywa, istotne jest, aby zapewnić jego odpowiedni poziom w naszym organizmie.
Skąd czerpać magnez?
Marta Jajko: Dzienne zapotrzebowanie na magnez u dorosłego człowieka wynosi 300-400 mg. Jeżeli odżywiamy się racjonalnie i dostarczamy wystarczającą ilość tego pierwiastka w naszej diecie jego suplementacja nie jest wymagana. Jednak życie w ciągłym biegu, brak czasu na pełnowartościowe, regularne posiłki, a także stres sprawia, że coraz częściej suplementacja magnezu staje się konieczna. Najlepszym źródłem magnezu są produkty naturalne, które łatwo włączyć do codziennej diety takie jak: kasza gryczana, nasiona roślin strączkowych, kakao, gorzka czekolada, orzechy, migdały, pestki dyni. Powinny być one podawane w niewielkich porcjach, kilkakrotnie w ciągu, ponieważ pierwiastek ten wchłania się ten sposób lepiej niż, gdy jest podawany w dużej ilości jednorazowo. Istotnym źródłem magnezu, o którym często zapominamy i którego nie doceniamy jest tak często wykorzystywana przez nas woda.
Czy zła dieta może wpływać na poziom magnezu w naszym organizmie?
Marta Jajko: Niektóre składniki naszej diety mogą niekorzystnie wpływać na poziom magnezu w organizmie. Jest to żywność bogata w błonnik, tak często stosowana przez nas w problemach z zaparciami i w kuracjach odchudzających. Niekorzystnie na przyswajalność magnezu wpływają również: tłuszcze zwierzęce, cukier, nadmierna ilość wapnia, herbata, alkohol, napoje gazowane oraz produkty wysokoprzetworzone (gotowane, konserwowane). Spożywanie zbyt dużej ilości kawy sprzyja z kolei wydalaniu tego pierwiastka z organizmu. Powyższe czynniki, a także stres, intensywny wysiłek fizyczny i umysłowy, stosowanie środków przeczyszczających, antykoncepcyjnych oraz niektórych leków moczopędnych mogą prowadzić w wielu przypadkach do niedoboru magnezu
w naszym organizmie.
Jakie są objawy niedoboru tego pierwiastka?
Marta Jajko: Drgania powiek, zmęczenie, spadek koncentracji, zwiększona podatność na stres, skurcze mięśni, drżenie i mrowienie rąk, a także silne bóle, zawroty głowy, kołatanie serca czy napady drgawek. W przypadku, gdy odczuwamy objawy niedoboru powinniśmy znacznie zwiększyć podaż magnezu w diecie, jeśli jest to niemożliwe, zaleca się wówczas stosowanie preparatów zawierających ten pierwiastek.
Jak suplementować magnez?
Marta Jajko: Na rynku polskim jest obecnie bardzo wiele środków, zawierających związki magnezu w różnych dawkach i postaciach farmaceutycznych. Są wśród nich suplementy diety oraz leki. Biorąc pod uwagę różne preparaty magnezu warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, które pomogą nam wybrać środek o dobrej przyswajalności, a tym samym odpowiedniej skuteczności. Jeżeli chcemy uzupełnić niedobór magnezu nie sięgajmy po preparaty złożone, zawierające wiele witamin i minerałów, mogą one niekorzystnie wpływać na jego wchłanianie, a zawartość tego pierwiastka jest w nich bardzo niska. Wybierając preparaty magnezowe należy zwrócić uwagę również na kwestię jego dawki. Producenci przedstawiają zawartość magnezu w różnej jego postaci chemicznej, warto zwrócić uwagę na zawartość tego pierwiastka w przeliczeniu na jego jony. Jeżeli chcemy skutecznie uzupełnić niedobór magnezu, nie sięgajmy po preparaty zawierające wysokie jego dawki w jednej tabletce, które wystarczy stosować jednorazowo w ciągu dnia. Magnez wchłania się lepiej gdy jest przyjmowany w niskich dawkach kilka razy dziennie.
Zamiast zakończenia: Źródłem magnezu może być też zwykła kranówka. Wystarczy przefiltrować ją przez filtr magnezowy AquaMag Dafi, który sprawia, że woda jest zarówno oczyszczona, jak i wzbogacona o cenny magnez. Gwarantuje wodę pełną smaku i zdrowia. Bazując na niej w kuchni, można mieć pewność, że codzienna dieta będzie źródłem magnezu, zapobiegającego arytmii i miażdżycy, obniżającego ciśnienie krwi oraz opóźniającego procesy starzenia. Pijąc wodę tuż po przefiltrowaniu jej przez filtr Dafi AquaMag możemy zniwelować niedobór tego pierwiastka i utrzymać swój organizm w równowadze. Filtr występuje w wersji Classic oraz Unimax. Organizm ludzki dobrze przyswaja magnez z wody, ponieważ nie przechodzi ona przez skomplikowane procesy trawienne. Badania laboratoryjne potwierdzają, że filtr DAFI AquaMag wzbogaca wodę średnio o 28,9 mg/l cennego magnezu. Spożycie dwóch litrów takiej wody zaspokaja nawet do 20% zapotrzebowania na ten pierwiastek.
FILTR MAGNEZOWY DAFI AQUAMAG, 14,99 – 17,00 zł