w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Mięsa na wielkanocnym stole
data publikacji: 31-03-2015 r.
Menu świąteczne jest w naszych domach dość stałe i niezmienne - wszak trzeba zadbać o wszystkie jego tradycyjne punkty: przystawki, zwłaszcza te z jajkiem jako motywem przewodnim, świąteczny żurek, sałatki, ciasta.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
A do tego zestawu dochodzą jeszcze wielkanocne mięsa – te na ziemno, czyli pasztety i szynki, oraz parujące na stole pieczenie.

Święta idealne? Z jednej strony odpocząć, z drugiej – móc rozkoszować się własnoręcznie przygotowanymi smakołykami, w tym doskonałymi pieczeniami. Jak pogodzić te dwie pozorne skrajności - gotować smacznie i niebanalnie, a jednocześnie bezstresowo, pewnie i szybko? Sprawdzone sposoby zdradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

O czym warto pomyśleć wcześniej?

Podstawa to plan działania – dzięki temu nie będzie paniki, że nic jeszcze niegotowe:

Przygotowania do wielkanocnego obiadu zaczynamy kilka dni wcześniej - z wyprzedzeniem 1-2 dniowym możemy zamarynować mięso i przechować je zawinięte w folię aluminiową w lodówce.

Mięsa można upiec już w Wielki Czwartek lub Wielki Piątek - przyrządzone w domu, dobrze przechowają się w lodówce.

Stół wielkanocny, na którym podajemy mięsa, powinien wyglądać barwnie i radośnie. Półmisek z mięsem przyozdób świeżymi warzywami, np. pomidorkami cherry, szczypiorkiem, rzodkiewką lub - rzecz jasna - rzeżuchą. Ładnie będą też wyglądały na stole wszelkie miseczki z dodatkami w żywych kolorach: ćwikła, żurawina, pasta jajeczna.

Schab najpopularniejszy

Na wielkanocny stół przygotowujemy pieczenie z cielęciny, indyka, kurczaka, gęsi, kaczki, wołowiny czy wieprzowiny. Zgodnie z tradycją większość z nas zdecyduje się zapewne na pieczeń schabową. Niby klasyka, a wciąż jeszcze jest tyle do odkrycia w tej materii!

Idealny kawałek na pieczeń to taki ważący ok. 1,5 kg - nie za mały, aby nie obsechł w trakcie pieczenia, a też nie za duży, aby dało się go upiec równomiernie. Gdy wybieramy mięso, zwróćmy uwagę na jego wygląd - powinno być jasnoróżowe, jędrne i z niewielką ilością tłuszczu. Lepiej unikać schabu z tzw. warkoczem, czyli nieoczyszczonego do końca, z otaczającą go warstwą tłuszczu.

Sposoby podania są różne: można go nafaszerować jajkiem, potraktować marynatą, nadziać śliwką lub doprawić ziołami i podać z aromatycznym sosem. Niezależnie od wybranej metody, są dwa newralgiczne momenty przygotowania. Pierwszy to właściwe doprawienie mięsa - tutaj świetnie zadziała wymieszanie przyprawy, najlepiej specjalnie skomponowanej Przyprawy do mięs Knorr, z musztardą i olejem - i pozostawienie mięsa w tej marynacie przez co najmniej jeden dzień. Drugi ważny etap to przygotowywanie sosu do pieczeni – i tu warto zaufać ekspertom i podbić jego smak Esencją do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr. Nada ona pieczeni „tego czegoś”, co najłatwiej zdefiniować jako głębię smaku zapamiętaną z rodzinnego domu.

Poniżej doskonały przepis na Pieczony schab w sosie chrzanowym:

Pieczony schab w sosie chrzanowym

Składniki:

- 1 ząbek roztartego czosnku

- 1 łyżka majeranku

- 80 ml oleju słonecznikowego

- 200 ml śmietany

- 2 szklanki wody

- 100 g chrzanu tartego w słoiczku

- 800 g schabu środkowego

- Przyprawa do mięs Knorr

- 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Sposób przygotowania:

Na początku dokładnie umyj mięso i wyczyść je z żył i błonek. Wetrzyj w mięso przyprawę do mięs Knorr, następnie natrzyj je czosnkiem oraz majerankiem. Włóż mięso do odpowiedniego naczynia i przykryj folią, odłóż je w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę (najkorzystniej jodstawić mięso na 24h).
Następnie należy przysmażyć mięso na gorącej patelni i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nastaw na 190°C i włóż do niego mięso w żaroodpornym pojemniku, piecz 50 minut. W połowie czasu pieczenia podlej mięso 2 szklankami wody.
Po upływnie 50 minut wyłóż mięso z naczynia. Sos, który się wytworzył, przelej do innego naczynia i dodaj Esencję do sosu Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj aż do momentu wrzenia.
Dokładnie odciśnij chrzan, aby pozbawić go soku. Dopraw nim sos i wlej śmietanę. Na koniec całość gotuj przez 5 minut do czasu, aż sos będzie gesty. Schab najlepiej podać pokrojony w plastry i oblany sosem.

Kaczka i gęś - miejsce na podium

Na co dzień rzadko przyrządzamy kaczkę czy gęś. Tymczasem okazuje się, że takie danie wcale nie jest wielce czasochłonne, natomiast wrażenie robi ogromne. Jak zauważa Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, „podczas Świąt lubimy podawać drób w słodkiej oprawie - faszerowany jabłkami lub w sosie pomarańczowym”.

Dlatego poleca on przepis na Pieczoną kaczkę z sosem rodzynkowym, na której smak składają się jabłka, pomarańcze i miód. Słodycz tych składników zostanie zrównoważona przez czerwone wino, cebulę i czosnek. Brzmi intrygująco? Wypróbujmy koniecznie!

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym

Składniki:

- 1 kaczka

- Przyprawa do kurczaka Knorr

- 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

- 50 g rodzynek

- 2 łyżki miodu

- 1 pomarańcza

- 1 cebula

- 1 jabłko

- 1 łyżka majeranku

- 1 łyżeczka mąki

- 1 łyżka masła

- 1 ząbek czosnku

- 50 ml wody

- 20 gramów żurawiny

- 100 ml czerwonego wina

- 50 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj farsz do kaczki. Posiekaj w kostkę jabłko, pomarańcz, cebulę i dodaj posiekany ząbek czosnku oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Umyj starannie kaczkę. Do szklanki wsyp przyprawę do kurczaka Knorr i wymieszaj ją z majerankiem i miodem. Wewnętrzną stronę kaczki posmaruj marynatą.
Zeszklij na maśle cebulę, dodaj rodzynki. Następnie zalej winem i gotuj do momentu, aż wino całkowicie odparuje. Dolej 200 ml ciepłej wody oraz Esencję do sosu Knorr. Całość mieszaj, zagotuj i dodaj żurawinę z miodem. Sos powinien się gotować ok. 5 minut.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Włóż do niego kaczkę. Po upływie 15 minut temperaturę należy zmniejszyć do 160°C i piec przez koło 90 minut. Następnie wyciągnij kaczkę z piekarnika, usuń z niej kości i wyporcjuj. Kaczkę należy podawać z sosem.


Jedna potrawa - wiele sposobów podania

Aby stół był pełen różności i smakołyków, wcale nie musimy przygotowywać kilku różnych potraw na ciepło. Spróbujmy raczej jedno mięso podawać na różne sposoby. Z sosem i bez, na zimno lub na gorąco, na ostro z chrzanem lub na słodko z żurawiną - wykorzystajmy kombinacje smakowe, którym sprzyja Wielkanoc.

Najpopularniejsze dodatki do mięs na Wielkanoc to:

sos chrzanowy ze śmietaną
sos tatarski
sos majonezowy
sosy czosnkowe i ziołowe, ze świeżą pietruszką
karmelizowane marchewki, duszone buraczki, puree z warzyw korzeniowych, czerwona kapusta
ćwikła i chrzan - zwłaszcza chrzan ze śmietaną, z burakiem lub z jabłkiem, doprawione odrobiną soli i soku z cytryny

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Mięsa na wielkanocnym stole



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB