|
A do tego zestawu dochodzą jeszcze wielkanocne mięsa – te na ziemno, czyli pasztety i szynki, oraz parujące na stole pieczenie.
Święta idealne? Z jednej strony odpocząć, z drugiej – móc rozkoszować się własnoręcznie przygotowanymi smakołykami, w tym doskonałymi pieczeniami. Jak pogodzić te dwie pozorne skrajności - gotować smacznie i niebanalnie, a jednocześnie bezstresowo, pewnie i szybko? Sprawdzone sposoby zdradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
O czym warto pomyśleć wcześniej?
Podstawa to plan działania – dzięki temu nie będzie paniki, że nic jeszcze niegotowe:
Przygotowania do wielkanocnego obiadu zaczynamy kilka dni wcześniej - z wyprzedzeniem 1-2 dniowym możemy zamarynować mięso i przechować je zawinięte w folię aluminiową w lodówce.
Mięsa można upiec już w Wielki Czwartek lub Wielki Piątek - przyrządzone w domu, dobrze przechowają się w lodówce.
Stół wielkanocny, na którym podajemy mięsa, powinien wyglądać barwnie i radośnie. Półmisek z mięsem przyozdób świeżymi warzywami, np. pomidorkami cherry, szczypiorkiem, rzodkiewką lub - rzecz jasna - rzeżuchą. Ładnie będą też wyglądały na stole wszelkie miseczki z dodatkami w żywych kolorach: ćwikła, żurawina, pasta jajeczna.
Schab najpopularniejszy
Na wielkanocny stół przygotowujemy pieczenie z cielęciny, indyka, kurczaka, gęsi, kaczki, wołowiny czy wieprzowiny. Zgodnie z tradycją większość z nas zdecyduje się zapewne na pieczeń schabową. Niby klasyka, a wciąż jeszcze jest tyle do odkrycia w tej materii!
Idealny kawałek na pieczeń to taki ważący ok. 1,5 kg - nie za mały, aby nie obsechł w trakcie pieczenia, a też nie za duży, aby dało się go upiec równomiernie. Gdy wybieramy mięso, zwróćmy uwagę na jego wygląd - powinno być jasnoróżowe, jędrne i z niewielką ilością tłuszczu. Lepiej unikać schabu z tzw. warkoczem, czyli nieoczyszczonego do końca, z otaczającą go warstwą tłuszczu.
Sposoby podania są różne: można go nafaszerować jajkiem, potraktować marynatą, nadziać śliwką lub doprawić ziołami i podać z aromatycznym sosem. Niezależnie od wybranej metody, są dwa newralgiczne momenty przygotowania. Pierwszy to właściwe doprawienie mięsa - tutaj świetnie zadziała wymieszanie przyprawy, najlepiej specjalnie skomponowanej Przyprawy do mięs Knorr, z musztardą i olejem - i pozostawienie mięsa w tej marynacie przez co najmniej jeden dzień. Drugi ważny etap to przygotowywanie sosu do pieczeni – i tu warto zaufać ekspertom i podbić jego smak Esencją do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr. Nada ona pieczeni „tego czegoś”, co najłatwiej zdefiniować jako głębię smaku zapamiętaną z rodzinnego domu.
Poniżej doskonały przepis na Pieczony schab w sosie chrzanowym:
Pieczony schab w sosie chrzanowym
Składniki:
- 1 ząbek roztartego czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 200 ml śmietany
- 2 szklanki wody
- 100 g chrzanu tartego w słoiczku
- 800 g schabu środkowego
- Przyprawa do mięs Knorr
- 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
Sposób przygotowania:
Na początku dokładnie umyj mięso i wyczyść je z żył i błonek. Wetrzyj w mięso przyprawę do mięs Knorr, następnie natrzyj je czosnkiem oraz majerankiem. Włóż mięso do odpowiedniego naczynia i przykryj folią, odłóż je w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę (najkorzystniej jodstawić mięso na 24h).
Następnie należy przysmażyć mięso na gorącej patelni i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nastaw na 190°C i włóż do niego mięso w żaroodpornym pojemniku, piecz 50 minut. W połowie czasu pieczenia podlej mięso 2 szklankami wody.
Po upływnie 50 minut wyłóż mięso z naczynia. Sos, który się wytworzył, przelej do innego naczynia i dodaj Esencję do sosu Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj aż do momentu wrzenia.
Dokładnie odciśnij chrzan, aby pozbawić go soku. Dopraw nim sos i wlej śmietanę. Na koniec całość gotuj przez 5 minut do czasu, aż sos będzie gesty. Schab najlepiej podać pokrojony w plastry i oblany sosem.
Kaczka i gęś - miejsce na podium
Na co dzień rzadko przyrządzamy kaczkę czy gęś. Tymczasem okazuje się, że takie danie wcale nie jest wielce czasochłonne, natomiast wrażenie robi ogromne. Jak zauważa Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, „podczas Świąt lubimy podawać drób w słodkiej oprawie - faszerowany jabłkami lub w sosie pomarańczowym”.
Dlatego poleca on przepis na Pieczoną kaczkę z sosem rodzynkowym, na której smak składają się jabłka, pomarańcze i miód. Słodycz tych składników zostanie zrównoważona przez czerwone wino, cebulę i czosnek. Brzmi intrygująco? Wypróbujmy koniecznie!
Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym
Składniki:
- 1 kaczka
- Przyprawa do kurczaka Knorr
- 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 1 pomarańcza
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml wody
- 20 gramów żurawiny
- 100 ml czerwonego wina
- 50 g rodzynek
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj farsz do kaczki. Posiekaj w kostkę jabłko, pomarańcz, cebulę i dodaj posiekany ząbek czosnku oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Umyj starannie kaczkę. Do szklanki wsyp przyprawę do kurczaka Knorr i wymieszaj ją z majerankiem i miodem. Wewnętrzną stronę kaczki posmaruj marynatą.
Zeszklij na maśle cebulę, dodaj rodzynki. Następnie zalej winem i gotuj do momentu, aż wino całkowicie odparuje. Dolej 200 ml ciepłej wody oraz Esencję do sosu Knorr. Całość mieszaj, zagotuj i dodaj żurawinę z miodem. Sos powinien się gotować ok. 5 minut.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Włóż do niego kaczkę. Po upływie 15 minut temperaturę należy zmniejszyć do 160°C i piec przez koło 90 minut. Następnie wyciągnij kaczkę z piekarnika, usuń z niej kości i wyporcjuj. Kaczkę należy podawać z sosem.
Jedna potrawa - wiele sposobów podania
Aby stół był pełen różności i smakołyków, wcale nie musimy przygotowywać kilku różnych potraw na ciepło. Spróbujmy raczej jedno mięso podawać na różne sposoby. Z sosem i bez, na zimno lub na gorąco, na ostro z chrzanem lub na słodko z żurawiną - wykorzystajmy kombinacje smakowe, którym sprzyja Wielkanoc.
Najpopularniejsze dodatki do mięs na Wielkanoc to:
sos chrzanowy ze śmietaną
sos tatarski
sos majonezowy
sosy czosnkowe i ziołowe, ze świeżą pietruszką
karmelizowane marchewki, duszone buraczki, puree z warzyw korzeniowych, czerwona kapusta
ćwikła i chrzan - zwłaszcza chrzan ze śmietaną, z burakiem lub z jabłkiem, doprawione odrobiną soli i soku z cytryny
|